ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανησυχητική η εκτόξευση του δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ

Ο πιο ανησυχητικός παράγοντας που αναδείχθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών που είχε ως θέμα την οικονομική κρίση συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού είναι η εκτόξευση του δημόσιου χρέους στο 120%  του ΑΕΠ.

Τα τελευταία χρόνια, η ΕΔΕΚ είχε κατ’ επανάληψη καταθέσει προτάσεις για τρόπους μείωσης του δημόσιου χρέους, οι οποίες δυστυχώς απορρίφθηκαν.

Υπενθυμίσουμε την πρόσφατη πρόταση μας κατά τη συζήτηση της δημιουργίας του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων από τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες όπου η ΕΔΕΚ πρότεινε μέχρι τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, μέρος των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες να κατατίθεται για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Η πλειοψηφία των κομμάτων καταψήφισε την πρόταση αυτή.

Με την υλοποίηση της πιο πάνω πρότασης το δημόσιο χρέος θα μπορούσε σε περιστάσεις, όπως τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού, να μειωνόταν μέσω των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες και να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιβολής φορολογικών μέτρων  ή και περικοπών στις κοινωνικές παροχές.

Τέλος, χαιρετίζουμε τη θετική στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς το σκοπό της πρότασης νόμου που η ΕΔΕΚ κατέθεσε από τις 27 Μαρτίου για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του 2020.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Σεπτεμβρίου 2020

You may also like