ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου για προστασία όσων επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ για πρόταση νόμου για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του έτους

Συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η πρόταση νόμου πολιτικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και της ΕΔΕΚ, που κατατέθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο σχετικά με την αναστολή της διαδικασίας των εκποιήσεων και από την πλευρά της ΕΔΕΚ, τονίζουμε όλων των εκποιήσεων, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Και αυτό γιατί πέραν από τα ζητήματα που έχουν σχέση με την οικονομική κρίση, την αδυναμία μεγάλου αριθμού δανειοληπτών να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, έχουμε διαπιστώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα από την πλευρά του τραπεζικού τομέα μια απερίγραπτη ασυδοσία σε βάρος δανειοληπτών και κυρίως για το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι αποτέλεσμα της άρνησης των τραπεζών να προχωρήσουν σε σωστή  αναδιάρθρωση.

Το γεγονός ότι με κάλυψη του κράτους αλλά κυρίως και της πλειοψηφίας των βουλευτών έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις τιμές των ενυπόθηκων ακινήτων με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να μην μπορούν να προσθέσουν καινούργια ακίνητα για εγγυήσεις ή εγγυητές άρα να μην μπορούν να κάνουν αναδιάρθρωση του δανείου τους. Καθώς επίσης και των υπερβολικών υπερχρεώσεων οι οποίες τυγχάνουν από πλευράς των τραπεζών.

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην πιο δύσκολη θέση βρίσκονται εκείνοι οι συμπατριώτες μας οι οποίοι έχουν την τύχη να είναι ιδιοκτήτες ενός προνομιούχου ακινήτου, αλλά και την ατυχία να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν μια ισχυρή νομική υποστήριξη έναντι της τραπεζικής αυθαιρεσίας. Θα πρέπει λοιπόν όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει μέχρι σήμερα να διορθωθούν.

Τεράστια ευθύνη φέρει και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Θα υπενθυμίσω ότι η ΕΔΕΚ ήταν το κόμμα, το μόνο κόμμα, που τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε καταψηφίσει τον νόμο για τις εκποιήσεις. Να υπενθυμίσω την προσπάθεια που η ΕΔΕΚ κατέβαλε τον Απρίλιο του 2015 για να βελτιωθεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας προς όφελος των πολιτών.  Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι η πρόταση την οποία καταθέσαμε το κράτος να δώσει το 1,5 δις στον Συνεργατισμό  για να τον στηρίξει το 2013  και την ίδια στιγμή να θέσει ένα ισχυρό εποπτικό μηχανισμό  που να μπορεί  να αποτρέψει τις όποιες παρατυπίες και ευνοιοκρατία υπήρχε στο παρελθόν  και να εξασφαλίσει 3,5 δις μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτών τα οποία θα έδινε στον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης να τα διαχειριστεί στη βάση κοινωνικών κριτηρίων.

Αυτή η πρόταση θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες δανειολήπτες από την καταστροφή και την εκποίηση της περιουσίας τους και θα μπορούσε να είχε στηρίξει αποφασιστικά και τη βιωσιμότητα του Συνεργατισμού για να μη φτάσουμε στο σημείο της ιδιωτικοποίησης. Επιτέλους κάποιοι πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και την ίδια στιγμή οι ευθύνες αναλαμβάνονται με δυο τρόπους. Αυτοκριτική αφενός και αφετέρου με σωστές προτάσεις  οι οποίες να μπορέσουν να προστατεύσουν τους δανειολήπτες και δεν μιλούμε για τους κακοπληρωτές αλλά μιλούμε για εκείνους τους δανειολήπτες που λόγω της οικονομικής κρίσης βρέθηκαν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση σήμερα.   

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Οκτωβρίου 2020

You may also like