ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αναστολή καταβολής Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καταβολή μόνο του 50% του ΦΠΑ και καταβολή μόνο το ποσού που αφορά τα καύσιμα της ΑΗΚ

Δήλωση Α’ Αντιπροέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Λευτέρη Ανδρέου, για τις οικονομικές προτάσεις της ΕΔΕΚ για ενίσχυση των εργαζομένων και επιχειρήσεων

Μέσα στο πλαίσιο της βοήθειας και της αύξησης της ρευστότητας που χρειάζεται αφενός η κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στα επιδόματα και αφετέρου οι αυτοτελώς εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που θα πληγούν ή πλήττονται από την πανδημία, η ΕΔΕΚ κατέθεσε προ πολλού συγκεκριμένες προτάσεις για τις οποίες μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν πήρε καμία απάντηση. Για την αύξηση της ρευστότητας της κυβέρνησης εκτός από την αξιοποίηση των ενισχύσεων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ως ΕΔΕΚ προτείναμε:

  1. Να δοθούν κίνητρα σε πολίτες για να προχωρήσουν σε έγκαιρη αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς το κράτος π.χ. φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, Κοινωνικές Ασφαλίσεις.
  2. Πολεοδομική «αμνηστία»: άμεση ρύθμιση πολεοδομικών υπερβάσεων συντελεστή δόμησης με συγκεκριμένη τιμή στις περιπτώσεις όπου μπορεί να δοθεί.
  3. Προκήρυξη ενός νέου εσωτερικού κρατικού ομολόγου.
  4. Αύξηση της ρευστότητας στους αυτοτελώς εργαζομένους και τις επιχειρήσεις με μέτρα τα οποία θα ισχύσουν μέχρι και τον Ιούνιο του 2021 χωρίς επιβαρύνσεις:
    1. Αναστολή καταβολής Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
    2. Καταβολή μόνο του 50% του ΦΠΑ και
    3. Για τον ηλεκτρισμό καταβολή μόνο το ποσού που αφορά τα καύσιμα της ΑΗΚ.

Το σύνολο των συγκεκριμένων ποσών θα αρχίσουν να καταβάλλονται στο κράτος σε αντίστοιχες ισόποσες δόσεις τα επόμενα δύο χρόνια που θα ακολουθήσουν από του Ιούνιο του 2021 και νοουμένου ότι φτάσουμε στα προ πανδημίας επίπεδα.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε τη χθεσινή μας έκκληση προς την Αρχή Τηλεπικοινωνιών να προχωρήσει σε μειώσεις των τελών της και σε αύξηση των ταχυτήτων διαδικτύου χωρίς περαιτέρω χρέωση.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Νοεμβρίου 2020

You may also like