ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τοποθέτηση Προέδρου Κ. Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, στην ολομέλεια της Βουλής για το ψήφισμα για το θέμα της Αμμοχώστου

Γιατί ζητούμε μόνο επαναβεβαίωση των ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο και δεν ζητούμε και την υλοποίησή τους;

«Τέτοιου είδους σημαντικά ζητήματα [ψηφίσματα] πρέπει να αναδεικνύουν όσα μας ενώνουν και να στέλνουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Αυτή η προσπάθεια, να υπονομευθεί η προοπτική της ενότητας με την εισαγωγή στοιχείων τα οποία ουσιαστικά δεν είναι ενοποιητικά στοιχεία αλλά είναι διαφοροποιητικά στοιχεία, δεν συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Και από την στιγμή που γίνεται αυτή η προσπάθεια, εγώ θα ήθελα να θέσω ορισμένα ερωτήματα.

Γιατί απλά ζητούμε επαναβεβαίωση των ψηφισμάτων και δεν ζητούμε και την υλοποίηση των ψηφισμάτων;

Την ίδια στιγμή όταν έχουμε ψηφίσματα που αφορούν την Αμμόχωστο, που αναφέρουν ότι θα πρέπει κατά προτεραιότητα ανεξάρτητα από την πορεία και την κατάληξη των συνομιλιών, κάτω από την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πρέπει να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι της πόλης της Αμμοχώστου, γιατί εμείς έχουμε εντάξει την επιστροφή της Αμμοχώστου στην πρώτη μέρα λύσης του Κυπριακού;

Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο κανένας δεν μπορεί να απαντήσει μέχρι σήμερα και δεν είναι το μόνο.

Δεν είναι η ώρα για να μπούμε σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση γύρω από αυτά τα ζητήματα, για το πώς λανθασμένα για τόσα χρόνια έχουμε χειριστεί το θέμα της Αμμοχώστου. Όμως από την άλλη πλευρά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την πλευρά της ΕΔΕΚ, θα αποδεχτούμε το ψήφισμα εκτός από την πρόταση που αναφέρεται στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Και θέλουμε να ξέρουμε ποιο ψήφισμα περιγράφει την Διζωνική ή την πολιτική ισότητα με ποιο τρόπο εφαρμόζεται, πέρα από αυτά που εμείς έχουμε αποδεχτεί. Που στην ουσία με αυτά που έχουμε αποδεχτεί αυτός ο τίτλος και μόνο συνιστά την πλέον νομιμοποιημένη μορφή διχοτόμησης της πατρίδας μας. Αλλά και την ίδια στιγμή από την ώρα που η συγκεκριμένη πρόταση μίλα για αποτελεσματική συμμετοχή και όχι κατ’ ανάγκη αριθμητική εξίσωση, θέλω να ξέρω γιατί το υπόλοιπο αυτής της πρότασης παραγράφεται και γιατί αποδεχόμαστε και την αριθμητική εξίσωση;».

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 11 Οκτωβρίου 2019

You may also like