ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Υπουργείο και οι εμπλεκόμενοι φορείς να πάρουν σωστά, δραστικά και άμεσα μέτρα για τη σωστή υλοποίηση του ΓεΣΥ

Μετά την ολοκλήρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε:

«Ανεξάρτητα από την προσπάθεια ωραιοποίησης που καταβάλλουν οι εμπλεκόμενοι φορείς για την εφαρμογή και την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, νομίζω ότι οι ασθενείς είναι αυτοί που πραγματικά βιώνουν την αλήθεια, από το πρώτο χρονικά διάστημα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Και μπορούμε ακριβώς τα προβλήματα που αύτη τη στιγμή δημιουργούνται να τα ταξινομήσουμε σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδό είναι ο κρατικός τομέας υγείας, τα προβλήματα του πια νομίζω είναι καθημερινά. Δεν είναι μόνο τα ζητήματα της υποστελέχωσης, τα οποία δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους ασθενείς, είναι η έλλειψη εξοπλισμού, είναι η αδυναμία προώθησης ιατρικών υπηρεσιών στις περιφέρειες και βλέπετε ότι υπάρχουν περιφερειακά νοσοκομεία έτοιμα να κλείσουν ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους. Καθώς επίσης και οι τεράστιες λίστες αναμονής οι οποίες έχουν δημιουργηθεί. Πέρα από το γεγονός ότι με την μαζική φυγή ιατρών κινδυνεύουν σοβαρά τμήματα νοσοκομείων να αναστείλουν τις εργασίες τους λόγω ακριβώς της  υποστελέχωσης.

Το δεύτερο επίπεδό είναι ο τομέας των προσωπικών ιατρών και νομίζω ότι πια τα προβλήματα είναι η μεγάλη καθυστέρηση όσον αφορά την εξυπηρέτηση των ασθενών, η μεγάλη καθυστέρηση σε παραπομπή σε ειδικούς ιατρούς η οποία μπορεί να φτάνει σε αρκετούς μήνες, η έλλειψη φαρμάκων και οι τεράστιες καταχρήσεις οι οποίες γίνονται κυρίως στα θέματα των εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων.

Όλα αυτά λοιπόν δημιουργούν τεράστια προβλήματα όσον αφορά την εφαρμογή του Γενικού Σχέδιού Υγείας, κυρίως εις την ανταπόκριση να προσφέρουμε στους πολίτες υψηλού επιπέδου περίθαλψη σε σύντομο χρονικό διάστημα και κυρίως όχι με πρόσθετη επιβάρυνση. Κυρίως αυτών των συμπολιτών μας που προέρχονται από τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν υψηλού επιπέδου περίθαλψη με άλλους τρόπους.

Ήδη ανέφερα παράδειγμα καρκινοπαθούς κυρίας από τη Λεμεσό η οποία είναι συνταξιούχος με €340 τον μήνα σύνταξη και όμως χρειάζεται για τις θεραπείες της περίπου €200 τον μήνα. Δόθηκαν και τα στοιχεία στο Υπουργείο και όλα τα υπόλοιπα.

Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι όταν από την πλευρά της ΕΔΕΚ τονίζαμε πριν την εφαρμογή του Γενικού Σχέδιού Υγείας την ανάγκη για να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι με τον καλύτερο τρόπο και να περιορίσουμε όσο το δυνατόν αυτά τα προβλήματα, δεχόμαστε αναίτιες επιθέσεις από πολλές πλευρές και μάλιστα βρισκόμαστε υπο κατηγορία ότι τάχα δεν θέλουμε να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ. Και η επιχειρηματολογία η οποία επικαλούντο όλοι αυτοί που μας κατηγορούσαν ήταν ότι εγώ ως ιδιώτης ιατρός δεν ήθελα να υπάρξει ΓεΣΥ για να διασφαλίσω τα οικονομικά μου συμφέροντα.

Σήμερα όμως νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αδήριτες ανάγκες. Είτε το Υπουργείο και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα αποφασίσουν να πάρουν σωστά και δραστικά, άμεσα μέτρα για τη σωστή υλοποίηση του ΓεΣΥ ή από εκεί πέρα θα είναι υπεύθυνοι για ότι θα προκύψει, κυρίως στον δημόσιο τομέα υγείας και όχι μόνο».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 10 Οκτωβρίου 2019

You may also like

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΕΔΕΚ