ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το πλαίσιο Γκουτέρες, αναφορά στο οποίο υπάρχει στο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευση

Στο τελικό σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ γίνεται αναφορά στο πλαίσιο Γκουτέρες, και μάλιστα σε αυτό που κατατέθηκε στις 30 Ιουνίου 2017. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ εκτιμούμε ότι το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης δεδομένου ότι τα πλείστα από τα σημεία του βρίσκονται σε αντίθεση με αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ, με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τη Διεθνή και Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Από την αρχή, ως ΕΔΕΚ, είχαμε τονίσει ότι το εν λόγω πλαίσιο έπρεπε να είχε απορριφθεί. Δυστυχώς η αποδοχή του πλαισίου οδηγεί  σε επικίνδυνες ατραπούς δεδομένου ότι οποιαδήποτε κατάληξη σε αυτά τα σημεία πιθανό να αποτελέσει ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία η οποία πέρα από την αναβάθμιση και την έμμεση αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος, υπάρχει ο κίνδυνος πλήρους ενταφιασμού της προοπτικής εξεύρεσης λειτουργικής, βιώσιμης και δημοκρατικής λύσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστούν το συγκεκριμένο ζήτημα με μεγάλη προσοχή και επιδεξιότητα.

Κατά την άποψη της ΕΔΕΚ η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να διεκδικήσουν, όπως προνοεί και σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό η οποία να συζητήσει, κατά προτεραιότητα, τη διεθνή πτυχή του προβλήματος, ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης, η οποία αποτελεί και την ουσία του κυπριακού προβλήματος.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 25 Ιουλίου 2019