ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του κυπριακού

Όπως είναι γνωστό σήμερα η κ. Λουτ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη. Την συνέχεια αυτής της προσπάθειας, ως ΕΔΕΚ, την αντιμετωπίζουμε με χαμηλές προσδοκίες και με μεγάλες επιφυλάξεις λόγω ακριβώς των συνεχιζόμενων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος τόσο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονίζουμε πως η αναβίωση μιας διαδικασίας που στο παρελθόν έχει εφαρμοστεί κατ’ επανάληψη και απέτυχε και, πολύ περισσότερο οδήγησε σε σοβαρούς κινδύνους την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποιαδήποτε αναβίωσή της δεν μπορούμε να προσδοκούμε ότι θα είναι προς την ορθή κατεύθυνση και θα καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα.

Ως ΕΔΕΚ έχουμε συμβουλεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παραμένοντας σταθεροί στη θέση μας ότι στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας θα πρέπει να διεκδικήσει, στη βάση της Απόφασης 357 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό που να συζητήσει κατά προτεραιότητα, όπως προβλέπει και η σχετική απόφαση, τη διεθνή πτυχή. Δηλαδή την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τον επαναπατρισμό των εποίκων και την επιστροφή όλων των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε συνθήκες ασφάλειας στις περιουσίες τους.

Είναι προφανές πως όταν επικαλούμαστε τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ θα πρέπει να αξιοποιούμε το σύνολο και κυρίως αυτές τις αποφάσεις οι οποίες ουσιαστικά μπορούν να οδηγήσουν σε μια θετική κατάληξη, σε μια λύση δημοκρατική και βιώσιμη.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 1 Σεπτεμβρίου 2019

You may also like