ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προτάσεις ΕΔΕΚ για άμβλυνση ή επίλυση του στεγαστικού προβλήματος

Με αφορμή τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για τα θέματα των αστέγων και της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, η ΕΔΕΚ έχει εδώ και καιρό καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις κοινωνικής πολιτικής με στόχο την άμβλυνση ή και την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος το οποίο έχει επιδεινωθεί δραματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω και της σημαντικής αύξησης των ενοικίων και της αυξημένης ζήτησης κατοικιών προς ενοικίαση. Οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν:

  1. Παραχώρηση από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) σε νεαρά ζευγάρια κατοικία σε τιμή κόστους.
  2. Παραχώρηση από τον ΚΟΑΓ σε οικογένειες που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με χαμηλό ενοίκιο.
  3. Ανάπτυξη σε κάθε επαρχία ξενώνων για την προσωρινή στέγαση των αστέγων μέχρι την προσωρινή επίλυση του στεγαστικού τους προβλήματος.
  4. Επιδότηση για την ανακαίνιση κατοικίας για επιστροφή κατοίκων από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο και κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές.
  5. Επαναφορά της δήλωσης πολιτικής για τα αγροτεμάχιά για τον διαχωρισμό και τη στέγαση μελών της οικογένειας.
  6. Ανέγερση φοιτητικών εστιών για παραχώρηση διαμερισμάτων σε φοιτητές με χαμηλό ενοίκιο.

Θυμίζουμε πως ένας από τους λόγους που η ΕΔΕΚ καταψήφισε τον περασμένο Δεκέμβρη τα 45 εκατομμύρια για τη μείωση της τιμής των καυσίμων ήταν γιατί θεωρούσε πως τα χρήματα αυτά έπρεπε να διατεθούν σε στοχευμένα κοινωνικά μέτρα όπως για παράδειγμα οι πιο πάνω δράσεις.

 

Λευκωσία, 22 Απριλίου 2019

You may also like