ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ηνωμένων Εθνών

Η 24η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 1947 ως η Παγκόσμια Ημέρα Ηνωμένων Εθνών. Όπως δημοσιοποιήθηκε στο ψήφισμα που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η μέρα αυτή  «θα αφιερωθεί στο να γνωστοποιήσει στους λαούς του κόσμου τους στόχους και τα επιτεύγματα των Η.Ε., και στο κέρδος της υποστήριξής τους για την εργασία των Ηνωμένων Εθνών».

Έκτοτε η 24η Οκτωβρίου εορτάζεται για να θυμίζει σε όλους πως τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία προέκυψαν από τη λαίλαπα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν ως στόχο τη διασφάλιση και προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θυμίζουμε ότι οι βασικές ελευθερίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα του λαού μας καταπατούνται εδώ και 45 χρόνια από τον Τούρκο εισβολέα. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκία και η εθνοκάθαρση που επιχειρεί σε βάρος του ελληνισμού της Κύπρου, του Πόντου, της Μ. Ασίας, της Κωνσταντινούπολης και των Κούρδων θα έπρεπε να θυμίζουν καθημερινά σε όλους ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο και οι στόχοι της επεκτατικής Τουρκίας.

Είναι  για αυτόν το λόγο που το Κ.Σ. ΕΔΕΚ διεκδικεί:

  1. Την εφαρμογή του ψηφίσματος 37/253 (1983) της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ανάμεσα σε άλλα προνοεί σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού (που είναι η ουσία του) και περιλαμβάνει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, της επιστροφής του συνόλου των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειας, την κατάργηση των εγγυήσεων και τον επαναπατρισμό των εποίκων.
  2. Η όποια λύση να είναι σύμφωνη με το περιεχόμενο του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σε αυτή να εφαρμόζονται πλήρως οι βασικές ελευθερίες και η κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, όπως αυτά περιγράφονται στην Παγκόσμια Διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  3. Την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που προνοούν κατά προτεραιότητα επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 24 Οκτωβρίου 2019

You may also like