ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Όσοι ενδιαφέρονται για μια πραγματική λύση στο κυπριακό, να συμβάλουν ώστε η διαδικασία και η βάση των συνομιλίων να μετακινηθεί προς μια θετική κατεύθυνση όπως είναι η διαδικασία στο πλαίσιο μιας Διεθνούς Διάσκεψης

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ

Όσοι ειλικρινά ενδιαφέρονται για μια πραγματική λύση στο κυπριακό, μία λύση αληθινά δημοκρατική και λειτουργική, θα πρέπει να συμβάλουν ώστε η διαδικασία και η βάση των συνομιλίων να μετακινηθεί προς μια πιο θετική κατεύθυνση όπως είναι η διαδικασία στο πλαίσιο μιας Διεθνούς Διάσκεψης.

Στη Διεθνή Διάσκεψη να συμμετέχουν τα Πέντε Μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ε.Ε., η Κυπριακή Δημοκρατία και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Στη διάσκεψη να γίνει κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, που συνιστά:

  • Πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων
  • Επαναπατρισμό των εποίκων
  • Κατάργηση των αναχρονιστικών συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας
  • Διαμόρφωση και κατοχύρωση συνθηκών ασφαλούς και ελεύθερης επιστροφής όλων των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις περιουσίες τους.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εν εξελίξει διερευνητική διαδικασία της εκπροσώπου του Γ.Γ. θα θέσει τα πιο πάνω τα ζητήματα επιτακτικά.

Η επανάληψη της ίδιας διαδικασίας όπου στο παρελθόν οδήγησε δύο φορές σε αποτυχία, στο Σχέδιο Ανάν και στην Πενταμερή Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, στην ουσία δεν μπορεί να εγγυηθεί επιτυχία.

 

Λευκωσία, 28 Ιανουαρίου 2019