ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Δρ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΑΔΑΜΟΥ

Ο χρόνος δεν έχει επουλώσει τις πληγές. Τα επακόλουθα της προδοσίας και της τραγωδίας πιο επικίνδυνα από ποτέ σημαδεύουν τη ζωή και τη σκέψη μας.

Γιατί στην Κύπρο την πάλαι ποτέ αέρινη  τη μακαρία γη, εξακολουθούμε να ζούμε τις συνθήκες της τραγωδίας και της αβεβαιότητας.

Οι πατρογονικές εστίες βρίσκονται υπό κατοχή και η χιλιόχρονη Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά βιάζεται.

Τα αρχαία θέατρα παραμένουν σιωπηλά και οι εκκλησίες μετατρέπονται σε στάβλους και εγκαταλελειμμένα σκιάχτρα.

Ο τουρκικός στρατός εξακολουθεί να διχοτομεί την πατρίδα μας και το δήθεν διάτρητο συρματόπλεγμα της κατοχής να εξευτελίζει την εθνική μας αξιοπρέπεια και να πληγώνει την κρατική μας κυριαρχία.

Ο Πενταδάκτυλος καρφωμένος στην καρδιά με τα πέτρινα καρφιά της κατοχικής σημαίας, να μας υπενθυμίζει νυχθημερόν ποιο πρέπει να είναι το καθήκον μας.

Ο κατακτητής στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων να εισπράττει εύσημα για δήθεν εποικοδομητική στάση.

Και το θύμα να σύρεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου γιατί αρνείται να προσυπογράψει την εθελούσια διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη νομιμοποίηση των κατοχικών τετελεσμένων.

Γιατί δεν δέχεται να καταστεί δεύτερης κατηγορίας μέλος της Ε.Ε., να απεμπολήσει πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, να νομιμοποιήσει τον εποικισμό και να προσυπογράψει τον αφελληνισμό πατρογονικών εστιών.

Και εμείς πιστοί και ταπεινοί προσκυνητές βρισκόμαστε εδώ για ακόμα μια  χρονιά, για να μνημονεύσουμε αυτούς που όρθωσαν το ανάστημά τους ενάντια στην προδοσία, που μοίρασαν τη ζωή τους σε ψίχουλα χωρίς να αφήσουν τίποτα για τον εαυτό τους.

Ένας από αυτούς είναι και ο Σωτήρης Αδάμου. Στο σύντομο διάβα του στην επίγεια ζωή έγραψε τη  δική του ηρωική ιστορία.

Νεαρός, αυθόρμητος, με δυνατό δημοκρατικό φρόνημα, οπαδός  της δημοκρατικής και συνταγματικής νομιμότητας που εκφραζόταν στο πρόσωπο  του νόμιμου προέδρου Αρχ.  Μακαρίου, με άδολο πατριωτισμό, μακριά από προβολείς και δημοσιότητα, αλλά με τόλμη και παλληκαριά μετατράπηκε σε μάρτυρα της  προάσπισης της δημοκρατίας και της νομιμότητας. Πρόσθεσε το όνομά του έστω και αργοπορημένα στο μακρύ κατάλογο των ηρώων της δημοκρατικής αντίστασης του λαού μας.

Μοιραία αυτές οι εκδηλώσεις ταξιδεύουν τη μνήμη στη γένεση και τους υπευθύνους της τραγωδίας. Επαναφέρουμε στη μνήμη μας τους ολιγάριθμους Ελληνόφωνες προδότες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αλλά, στεκόμαστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη μπροστά στους ήρωες του λαού μας, στους Ε/Κύπριους και τους Ελλαδίτες αξιωματικούς και στρατιώτες που παρά την προδοσία αγωνίσθηκαν με λεβεντιά και πολλοί έπεσαν στο πεδίο των μαχών προασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδας μας.

Η σκέψη στρέφεται με οργή προς τους χουντικούς δεσμώτες του Ελληνικού λαού οι οποίοι καθοδηγούμενοι από ξένα κέντρα αποφάσεων και σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β΄ άνοιξαν τις κερκόπορτες στον τουρκικό Αττίλα, που δεν μπορούσε να πατήσει την Κύπρο εάν η προδοσία δεν άφηνε αφύλακτες τις ακτές της Κερύνειας.

Ο Σωτήρης Αδάμου γεννήθηκε στη Λευκωσία τον Αύγουστο του 1955. Ήταν το 4ο αγόρι από τα 6 παιδιά της οικογένειας του Αδάμου Κωνσταντίνου και της Μάρθας.  Κατατάγηκε στην Ε.Φ. το Γενάρη του 1973,  επιλέγηκε να υπηρετήσει στις Δυνάμεις Καταδρομών και τοποθετήθηκε στην 31η Μ.Κ. με έδρα την Αθαλάσσα.

Τα δημοκρατικά και φιλομακαριακά του αισθήματα τόσο του ιδίου όσο και της οικογένειάς του, δεν άργησε να γίνουν γνωστά. Τόσο κατά το στάδιο της εκπαίδευσής του όσο και αργότερα δέχθηκε τη βίαιη συμπεριφορά και σε αρκετές περιπτώσεις το βασανισμό από τους ανωτέρους του.

Στις 15 Ιουλίου 1974 το στρατόπεδο της 31ης Μ.Κ. αποτέλεσε τον ένα από τους δύο χώρους συγκέντρωσης επιλεγμένων τμημάτων Καταδρομέων με βάση τα πολιτικά τους φρονήματα, που θα λάμβαναν μέρος στο πραξικόπημα εναντίον του Αρχ. Μακαρίου. Ο δεύτερος, ήταν το στρατόπεδο καταδρομών στην κατεχόμενη σήμερα Τύμπου.

Η επιλογή συγκρότησης  τμημάτων από καταδρομείς που προέρχονταν από διαφορετικές μονάδες αποσκοπούσε στον εκμηδενισμό ενδεχόμενης μαζικής άρνησης συμμετοχής και κατ΄ επέκταση  την εκδήλωση στασιαστικής συμπεριφοράς που θα οδηγούσε είτε στη ματαίωση, είτε στην αποτυχία του πραξικοπήματος.

Πρώτος αντικειμενικός στόχος των δυνάμεων που συγκεντρώθηκαν στη 31η Μ.Κ. ήταν η κατάληψη του στρατοπέδου του Εφεδρικού και του ΡΙΚ.

Όταν ο Σωτήρης  αντιλήφθηκε τον πραγματικό στόχο των ανωτέρων του αρνήθηκε να λάβει μέρος και τότε εκτελέσθηκε εν ψυχρώ και πισώπλατα κατά πάσα πιθανότητα από ελλαδίτη αξιωματικό.

Το έγκλημα επιχειρήθηκε όχι μόνο να συγκαλυφθεί, αλλά και να αμαυρωθεί το όνομα και η μνήμη του Σωτήρη. Τοποθετήθηκε στον κατάλογο των νεκρών καταδρομέων που πολέμησαν εναντίον του Αρχ. Μακαρίου και κατέλυσαν τη δημοκρατία.

Τριάντα τρία χρόνια μετά, χάρις στις άοκνες προσπάθειες της οικογένειάς του το έγκλημα αποκαλύφθηκε και το Δεκέμβριο του 2007 ο Σωτήρης κηδεύτηκε με τιμές ήρωα και πέρασε στο πάνθεον των αθανάτων.

Η 15η και η 20η Ιουλίου 1974 δεν ήταν δύο στιγμιαία γεγονότα.  Ήταν οι δύο φάσεις του ίδιου εγκληματικού σχεδίου το οποίο είχε εκκολαφθεί από τους ΝΑΤΟικούς κύκλους με τη συνδρομή Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών και την αξιοποίηση Κυπρίων συνοδοιπόρων.

Ήταν το αποκορύφωμα μιας 10ετούς συνομωσίας η οποία αποσκοπούσε στην απομάκρυνση του Αρχ. Μακαρίου, την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή διχοτομικής λύσης.

Η Τουρκία αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αλλά και τα εγκληματικά λάθη και παραλείψεις αυτών που κυβερνούσαν την Ελλάδα και των συνοδοιπόρων τους στην Κύπρο, για να προωθήσει το δικό της στόχο για την κατάληψη της Κύπρου.

Η Τουρκία ποτέ δεν απέκρυψε το στόχο της. Από τη δεκαετία του 1960 είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, μέσω της οποίας να μπορεί να ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο.

Στόχο τον οποίο θεωρεί στρατηγικής σημασίας για να αποκτήσει θαλάσσια έξοδο, αλλά και για να ελέγχει την ευαίσθητη περιοχή της Αν. Μεσογείου και που μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει εγκαταλείψει αλλά αντίθετα προωθεί την υλοποίησή του με ιδιαίτερη συνέπεια.

Ειδικά σήμερα με την ανεύρεση των Υδρογονανθράκων αλλά και λόγω των σχεδιασμών για την όδευση αγωγών φυσικού αερίου από την Ευρασία προς την Ευρώπη, οι σχεδιασμοί αυτοί αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Δεν είναι εξάλλου τυχαία η πρόσφατη εισβολή στη ΑΟΖ της πατρίδας μας για την πραγματοποίηση ερευνών και γεωτρήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Στο όνομα των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων ηρώων της κυπριακής ελευθερίας, οφείλουμε να διεκδικήσουμε για το λαό μας μια δημοκρατική λύση που να διασφαλίζει στις μελλοντικές γενιές ασφάλεια, όπου στην Κυπριακή Δημοκρατία όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα σε ολόκληρη την Κύπρο, χωρίς διακρίσεις και εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς. Την ίδια στιγμή να αποκλεισθεί διαπαντός το ενδεχόμενο τρίτες χώρες να ασκούν άμεσα ή έμμεσα κηδεμονία στη λειτουργία του κράτους.

Όμως παρά τις δυσχέρειες που δημιουργήθηκαν λόγω και των δικών μας λαθών, εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν δυνατότητες για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Με σύνεση και σωστό προγραμματισμό να εκμεταλλευτούμε ενεργειακά και γεωστρατηγικά συμφέροντα ώστε να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση στο κυπριακό.

Οφείλουμε να ενεργήσουμε με τρόπο που να τερματίζει την εκτροπή του κυπριακού από θέματος εισβολής και κατοχής σε θέμα διακοινοτικής διευθέτησης, προσφέροντας άλλοθι στην Τουρκία.

Πρέπει λοιπόν να γίνει αντιληπτό ότι αν ένας λαός υπό ημικατοχή δεν διεκδικήσει με σθένος και αποφασιστικότητα τα αναφαίρετα δικαιώματά-του, κανένας δεν πρόκειται να του τα χαρίσει.

Η πορεία που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έφερε τη λύση ένα βήμα πιο κοντά, αλλά έφερε την Τουρκία ένα βήμα μακριά από την υλοποίηση του στόχου της. Οδήγησε αρχικά στο διχοτομικό σχέδιο Ανάν το οποίο ο λαός μας απέρριψε με υπευθυνότητα αλλά και στη συνέχεια στα αρνητικά αποτελέσματα της Πενταμερούς Διάσκεψης του Κρανς Μοντανά.

Άμεσα επιβάλλεται αλλαγή πορείας, απαιτείται μια νέα διεκδικητική πολιτική που να:

  1. τοποθετεί το κυπριακό στη σωστή αντικατοχική του βάση,
  2. προτείνει γενικό περίγραμμα αρχών λύσης, βασισμένο στο διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και για το οποίο θα πρέπει να απαιτήσουμε από τα ΗΕ και την ΕΕ να τοποθετηθούν και να εκφράσουν άποψη,
  3. στηρίζεται σε σωστή διεθνή διαφωτιστική εκστρατεία,
  4. δημιουργεί νέες συμμαχίες αξιοποιώντας τη σύμπτωση συμφερόντων με ισχυρές χώρες μέλη της Ε.Ε. και όχι μόνο,
  5. καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους,
  6. αξιοποιεί την παρουσία μας ως πλήρους μέλους της Ε.Ε. καθώς και τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου στη βάση των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί στην Αν. Μεσόγειο με την ανεύρεση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων,
  7. ενεργοποιεί το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου με την Ελλάδα,
  8. καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε την παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών της Κ.Δ. ανεξάρτητα από την εθνική ή θρησκευτική τους προέλευση. Θέλουμε και τους Τ/Κύπριους ισότιμους  πολίτες με σεβασμό στις θρησκευτικές και πολιτιστικές τους παραδόσεις.

Στη βάση των παραπάνω αρχών είναι μεν δύσκολη η ανατροπή των κατολισθήσεων είναι όμως εφικτή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει το άδικο και να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο.

Χώματα αιώνια, χώματα σοφά, χώματα διψασμένα

Χώματα πλούσια σε σπέρμα Ελληνικό

Χώματα αδούλωτα, χώματα δουλεμένα

Χώματα πικρά, χώματα στεγνά

Χώματα επαναστατημένα

Χώματα πικρά από το άδικο δάκρυ

Χώματα γλυκά από δίκαιο αίμα

Χώματα αγαπημένα

Πως μπορώ να σας παραδώσω στους οκτρούς

χώματα πικραμένα;

Σε αυτό τον αγώνα κανένας, είτε ζωντανός, είτε νεκρός δεν δικαιούται απουσίας.

Αυτή τη μοίρα όρισε ο Θεός για μας.

Αιωνία η μνήμη σου Σωτήρη.

 

 

You may also like