ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΜΙΛΙΑ – ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Κ.Σ. ΕΔΕΚ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 27 .1.2019

Η σημερινή Παγκύπρια Συνδιάσκεψη αποτελεί την ολοκλήρωση μιας δημοκρατικής και διαφανούς διαδικασίας που άρχισε με τη σύνοδο της Κ.Ε. στις 28 π. Μαρτίου και αφορούσε την πορεία προς τις ευρωεκλογές της 26ης προσεχούς Μαίου. Μιας εκλογικής αναμέτρησης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά καθοριστικής σημασίας για την παραπέρα πορεία του κόμματος

Οι αποφάσεις της Κ.Ε. στις συνόδους της 28ης Μαρτίου, της 21ης Οκτωβρίου και της 19ης Νοεμβρίου 2018 συνοψίζονται στα εξής

  • Κατά προτεραιότητα να διερευνηθεί η επανάληψη της συνεργασίας με τους Οικολόγους στη βάση της συμφωνίας του 2014
  • Αποκλείσθηκε η συνομολόγηση συνεργασίας στην οποία να συμμετέχει η Συμμαχία Πολιτών, λόγω της πολιτικής συμπεριφοράς του προέδρου-της, ο οποίος αθέτησε τις δεσμεύσεις τις οποίες αυτόβουλα ανέλαβε έναντι της ΕΔΕΚ το 2012-13, καθώς και της στάσης-του στις τελευταίες προεδρικές εκλογές,
  • Επίσης μετά τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν αποκλείσθηκε και η τριμερής συνεργασία με Οικολόγους και Αλληλεγγύη λόγω των προνοιών που περιλαμβάνονταν στις προτάσεις μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και η εκ περιτροπής εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο των εκπροσώπων των 3 κομμάτων κάθε 20 μήνες.
  • Τέλος αποφασίστηκε να καταβληθεί μια τελευταία προσπάθεια για τη 2μερή συνεργασία με τους Οικολόγους. Σε περίπτωση αποτυχίας να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας με την Αλληλεγγύη με τους ίδιους όρους χωρίς να αποκλείεται η αυτόνομη κάθοδος.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ είμαστε  συγκεκριμένοι στις προτάσεις-μας και επιδιώξαμε η όποια συνεργασία να είναι καθαρή, έντιμη, να εκπέμπει αξιοπιστία και όχι ευκαιριακή σκοπιμότητα.

Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε στους εν δυνάμει συνεργαζόμενους ότι στόχος δεν ήταν απλά η εκλογική συνεργασία, αλλά η συνέχιση και ενδυνάμωση μιας συνεργασίας που άρχισε με την πρωτοβουλία που είχαμε αναλάβει για τις προεδρικές εκλογές και είχε ως επίκεντρο το κυπριακό.

Από την πλευρά των Οικολόγων στις διερευνητικού χαρακτήρα συναντήσεις που έγιναν, απορρίφθηκε αρχικά η διμερής συνεργασία στις δε αντιπροτάσεις-τους  διαπιστώθηκαν συνεχείς παλινδρομήσεις. Από την αρχή ήταν εμφανής η προσπάθεια εμπλοκής στη συνεργασία και της Συμμαχίας Πολιτών καθώς και η εμμονή σε αντίθετη περίπτωση της συγκρότησης ψηφοδελτίου προσωπικοτήτων στο οποίο να απουσιάζουν πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων, τα οποία να δηλώσουν απλά υποστήριξη. Μάλιστα  στις 5 Αυγούστου κεραυνός εν αιθρία ο Πρόεδρος του Κινήματος των Οικολόγων δήλωσε στα ΜΜΕ ότι απορρίπτουν τη συνεργασία με την ΕΔΕΚ και θα προχωρήσουν σε στήριξη ψηφοδελτίου προσωπικοτήτων στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ο Σενέρ Λεβέντ

Μετά τη διάψευση του Σενέρ,  επανήλθαν με νέα πρόταση η οποία ήταν και η τελευταία. Πρότειναν  τη συνεργασία των 4 κομμάτων συμπεριλαμβανομένης της Συμμαχίας Πολιτών,  στο ψηφοδέλτιο το κάθε κόμμα να εκπροσωπείται με ένα υποψήφιο και να περιλαμβάνονται και 2 ανεξάρτητες προσωπικότητες κοινής αποδοχής. Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε ως πρόταση νίκης. Στην ουσία όμως ήταν πρόταση που εξυπηρετούσε συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιβεβαιώθηκε από την πορεία των γεγονότων

Στην επιμονή-μας να μας απαντήσουν συγκεκριμένα επί της πρότασης που τους καταθέσαμε για διμερή συνεργασία εντός λογικού χρονικού διαστήματος, η απάντηση ήταν ότι για αυτό θα αποφασίσει η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κινήματος εντός του Ιανουαρίου. Όμως πριν μερικές μέρες και ενώ από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν υπήρξε καμιά επίσημη ανακοίνωση ή απόφαση, ανακοίνωσαν και πάλι τη συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών και το Σενέρ Λεβέντ, κάτι που και πάλι ο Σενέρ διέψευσε.

Από την πλευρά της Αλληλεγγύης η απάντηση στην πρότασή-μας ήταν η ανακοίνωση της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις το Π.Γ. στη συνεδρίαση της 7ης Ιανουαρίου και παρά το γεγονός ότι καλυπτόταν από την ομόφωνη απόφαση της Κ.Ε. της 19ης Νοεμβρίου να προχωρήσει και ανακοινώσει την αυτόνομη κάθοδο, θεώρησε ότι μια τόσο σοβαρή απόφαση θα έπρεπε να επικυρωθεί από ένα ευρείας συμμετοχής όργανο του κόμματος όπως η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη.

Οι φίλοι-μας λογάριασαν λάθος. Θεώρησαν ότι η ΕΔΕΚ βρίσκεται σε δύσκολη θέση και ότι θα μπορούσαν να προτάξουν προτάσεις και κινδυνολογία για να συσταθεί μια συνεργασία μέσα από την οποία κάποιοι να κεφαλαιοποιήσουν κέρδη.

Η πρωτοβουλία της ΕΔΕΚ για τη συνεργασία όπως και στην περίπτωση των προεδρικών εκλογών ήταν ειλικρινής, έντιμη και ουσιαστικά αποσκοπούσε στη συμπόρευση δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη κακή λύση στο κυπριακό.

Η ΕΔΕΚ επεδίωκε και το απόδειξε τόσο στη συνεργασία με τους Οικολόγους το 2014, όσο και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ότι ποτέ δεν πρόταξε κομματικά συμφέροντα. Κατάθεσε  δυνάμεις με ανιδιοτέλεια και επικέντρωσε τις προσπάθειές-της στη σφυρηλάτηση κλίματος εμπιστοσύνης και ενότητας, γεγονός το οποίο έτυχε ευρείας αναγνώρισης

Το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2016 άφησε στους αντιπάλους αλλά και στους άσπονδους φίλους της ΕΔΕΚ γλυκόπικρη γεύση. Γλυκιά γιατί η ΕΔΕΚ απώλεσε περίπου το 30% της εκλογικής-της δύναμης και πικρής γιατί κατέλαβε την 4η κοινοβουλευτική θέση και δεν συνετρίβει όπως περίμεναν και επιθυμούσαν.

Η μερική ανάκαμψη στις Δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016 και η ουσιαστική και δυναμική παρουσία-της στις Προεδρικές εκλογές του π. Φεβρουαρίου, προκάλεσαν ανησυχία σε αυτούς κύκλους, οι οποίοι επιστρατεύοντας και πάλι μηχανισμούς και μηχανορραφίες επιχειρούν μια νέα συντονισμένη και πολυεπίπεδη επίθεση εναντίον της ΕΔΕΚ, επιστρατεύοντας κάθε μέσο που διατίθεται. Στόχος η απώλεια της έδρας στην ευρωβουλή και υποχώρηση από την 4η κοινοβουλευτική θέση. Εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στη φίμωση μιας ενοχλητικής για αυτούς φωνής σε κορυφαία θέματα που απασχολούν το λαό-μας όπως το κυπριακό, τις ευθύνες κάποιων για την οικονομική κρίση, το ΓεΣΥ, θέματα κοινωνικής πολιτικής κ.ά.

Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές μπορεί να έγιναν λάθη, να υπήρξαν παραλείψεις. Είναι λογικό όταν πορεύεσαι σε δύσκολα μονοπάτια με πολλαπλούς αντιπάλους να καιροφυλακτούν να προκύψουν και προβλήματα. Λάθη δεν κάνουν όσοι δεν εργάζονται. Σε μας όμως επαφίεται να τα αντιμετωπίσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση και καλή διάθεση. Δεν είναι η ώρα της επίρριψης ευθυνών. Την ώρα που προχωρούμε μπροστά δεν γίνεται να πισωγυρίζουμε. Πρώτα ολοκληρώνουμε τη μάχη και μετά γίνεται ο απολογισμός και η κατανομή των ευθυνών ή απόδοση ευσήμων.

Με ενότητα και δυναμισμό πρέπει να δώσουμε αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που μας αμφισβητούν, σε αυτούς που επιχειρούν να φιμώσουν μια φωνή πατριωτικής και δημοκρατικής ευθύνης, τη φωνή της ΕΔΕΚ.

Πρέπει να τους αποδείξουμε ότι είμαστε αρκετά δυνατοί για να μας γονατίσουν.

Να τους αποδείξουμε ότι δεν έχουμε πει ακόμα την τελευταία-μας λέξη. Η δική-μας παρτίδα δεν παίχτηκε ακόμα. Θα παιχτεί την ώρα που εμείς θα αποφασίσουμε. Δεν συμμετέχουμε σε στημένα παιγνίδια και σε πλειστηριασμούς νομιμοφροσύνης προς τρίτους που θέτουν σε κίνδυνο την φυσική και εθνική επιβίωση του λαού-μας.

Τα όνειρά-μας δεν βγαίνουν σε πλειστηριασμό, παλεύουμε να τα υλοποιήσουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Δεν μας λυγίζουν οι δυσκολίες, αντίθετα μας πεισμώνουν, μας κάνουν πιο δυνατούς.

Οι επόμενες ευρωεκλογές είναι μια καθοριστικής σημασίας εκλογική μάχη.

Το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει και το μέλλον.

Είναι η μάχη που θα κρίνει και τον πόλεμο, είναι η μάχη που είτε θα εδραιώσει την ΕΔΕΚ ως 4η κοινοβουλευτική δύναμη και θα τερματίσει την αμφισβήτηση από επίδοξους και άλλους μνηστήρες, είτε θα μας οδηγήσει σε περιπέτειες.

Η επιτυχής έκβαση  όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες βρίσκεται στα δικά-μας χέρια.

Η ΕΔΕΚ μπορεί και πρέπει να κερδίσει την 5η έδρα.

Έχουμε την αυτοπεποίθηση αλλά και τη δυνατότητα να ανατρέψουμε αρνητικές καταστάσεις, αλλά και να επιβάλουμε νέα δεδομένα.  Η δύναμή-μας βρίσκεται στις καθαρές-μας θέσεις και σφυρηλατείται με την ενότητά-μας.

Από αυτό το βήμα, το βήμα της έκτακτης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης, θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να στήνουν παιγνίδια σε βάρος της ΕΔΕΚ, εκμεταλλευόμενοι την ειλικρίνεια και την εντιμότητά-μας, ακόμα και σε όσους καιροφυλακτούν ή αναμένουν να χαρούν από μια ενδεχόμενη εκλογική-μας αποτυχία.

Ματαιοπονούν

Πρέπει να έχουν ήδη αντιληφθεί  ότι δεν μπορούν να στήνουν παιγνίδια σε βάρος της ΕΔΕΚ. Αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσουν ότι τελικά θύματα των παιγνιδιών-τους θα είναι οι ίδιοι.

Οι ΕΔΕΚίτες με τη βοήθεια και τη συμπόρευση των φίλων-μας, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με ήθος και αξιοπρέπεια για να επιτύχουμε τους εκλογικούς-μας στόχους, να εκλέξουμε ευρωβουλευτή για να ισχυροποιήσουμε τη θέση της πατρίδας-μας στην Ευρώπη, για να μην απουσιάζει η Κύπρος από τη 2η μεγαλύτερη ομάδα του ευρωκοινοβουλίου.

Αυτή την επιτυχία φέτος που θα γιορτάσουμε τα 50χρονα της ΕΔΕΚ

  • τη χρωστάμε στον ιδρυτή του κόμματος, τον αγωνιστή, τον οραματιστή, τον πολιτικό-μας καθοδηγητή, το Βάσο Λυσσαρίδη
  • τη χρωστάμε στους ήρωες συναγωνιστές-μας τον Κόκο Φωτίου, το Δώρο Λοίζου και τους τόσους άλλους επώνυμους και ανώνυμους
  • τη χρωστάμε στη νέα γενιά της πατρίδας-μας

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Ιανουαρίου 2019

You may also like