ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι όροι αναφοράς δημιουργούν ένα πλαίσιο με σοβαρούς κινδύνους

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής περιοδείας του Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ στην Λεμεσό, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Η επίσκεψη σήμερα από ότι έχετε διαπιστώσει γίνεται σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες κοινής ωφέλειας προς τους πολίτες και είναι υπηρεσίες οι οποίες θα ενταχθούν ή θα επηρεαστούν τόσο από τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας η οποία προγραμματίζεται, όσο και από την ενδεχόμενη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε ιδία άποψη και γνώμη μέσα από τις συζητήσεις που είχαμε με τους διευθυντές των αντίστοιχων τμημάτων του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας, Αποχέτευσης, του Κτηματολογίου, των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για να μπορούμε ακριβώς να διαπιστώσουμε:

  • ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον αφορά τη λειτουργικότητα αυτών των υπηρεσιών,
  • πώς μπορούμε να συμβάλουμε στη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν προς όφελος του πολίτη και την ίδια στιγμή
  • να μειώσουμε σημαντικά το διοικητικό κόστος έτσι ώστε αυτές οι υπηρεσίες να είναι πολύ πιο αποδοτικές αλλά και την ίδια στιγμή το κόστος προς τον πολίτη που θα μεταφέρεται να είναι όσο το δυνατό λιγότερο».

Σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου για το λόγο που ο κ. Σιζόπουλος είπε ενδεχόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:

«Γιατί είναι κάτι που το αναμένουμε. Αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και για πάρα πολλά πράγματα θα πρέπει να είμαστε ολίγον τι επιφυλακτικοί πριν τοποθετηθούμε κατά τρόπο σαφή. Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο έχετε διαπιστώσει ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ μέχρι στιγμής δεν έχουμε τοποθετηθεί πάνω στα ζητήματα τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας και βρίσκονται στην περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα, γιατί ακριβώς περιμένουμε να δούμε τα τελικά κείμενα για να μπορούμε πια, θετικά, εποικοδομητικά και αξιόπιστα να τοποθετούμαστε πάνω σε αυτά τα πραγματικά γεγονότα και όχι πάνω σε ενδεχόμενες υποθετικές προτάσεις που ενδεχομένως αύριο να μην υπάρχουν στο τελικό σχέδιο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σχολιάζει τη συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη με τον κ. Πομπέο, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Όπως έχουμε δηλώσει πάρα πολλές φορές τα πάντα κρίνονται όχι από τις προθέσεις αλλά από το τελικό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου ως μία υπεύθυνη και εποικοδομητική πολιτική δύναμη που θέλουμε να είμαστε στην ΕΔΕΚ, εμείς θα περιμένουμε να δούμε με ποιο τρόπο αυτές οι διακηρύξεις θα μεταφραστούν σε πράξη έτσι ώστε να μπορούμε να κρίνουμε το αποτέλεσμα και κυρίως να κρίνουμε εάν το αποτέλεσμα αυτό θα είναι θετικό προς την πατρίδα μας ή κατά πόσο θα είναι απλά μια διακήρυξη η οποία θα είναι αύριο άνευ αντικειμένου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν παραμένει η απαισιοδοξία όσον αφορά την τριμερή συνάντηση, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Έχει επιβεβαιωθεί ότι ακριβώς με αφορμή τη συνάντηση στο Βερολίνο όπως είπαμε και μετά το Εθνικό Συμβούλιο, κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί. Από εκεί και πέρα η έκκληση μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να είναι πάρα πολύ προσεκτικός. Να διαχειριστεί με ιδιαίτερη σωφροσύνη τη συγκεκριμένη συνάντηση γιατί δεν σταματούν ποτέ να υπάρχουν παγίδες. Και κυρίως αυτό που έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή είναι ότι οι όροι αναφοράς οι οποίοι αυτή τη στιγμή συζητιόνται δυστυχώς είναι ένα πλαίσιο το οποίο θα δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά τη διαπραγματευτική δυνατότητα στη συνέχεια και κυρίως τη διαπραγματευτική θέση την οποία θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Έχει σοβαρούς κινδύνους, χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθότι και οι 3 όροι αναφοράς είναι ιδιαίτερα αρνητικοί για την πλευρά μας και είναι θετικοί μπορώ να πω για την Τουρκία».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Νοεμβρίου 2019

 

 

You may also like