Οι λόγοι που η ΕΔΕΚ καταψήφισε την αναπομπή του νόμου των εκποιήσεων και την πρόταση του ΔΗΚΟ για τις εκποιήσεις

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ολομέλειας της Βουλής, ο Προέδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, εξήγησαν τους λόγους που η ΕΔΕΚ καταψήφισε την αναπομπή του νόμου των εκποιήσεων και την πρόταση του ΔΗΚΟ για τις εκποιήσεις. Ειδικότερα, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Ποιος είναι ο λόγος που χρειάζεται να γίνει αλλαγή πάνω στη συγκεκριμένη νομοθεσία; Είναι γιατί έχουμε διαπιστώσει από την εφαρμογή της, ότι αφενός μεν υπάρχει μια μορφή αυθαιρεσίας των τραπεζιτών σε βάρος των πολιτών και το δεύτερο ότι εκείνοι οι πολίτες που έπρεπε να είχαν προστατευτεί, δεν προστατεύονται. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η καλύτερη επίλυση του προβλήματος ήταν αυτό που είχαμε εισηγηθεί ως ΕΔΕΚ: να υπάρχει μια αναβολή των εκποιήσεων, ένα λογικό χρονικό διάστημα 2-3 μηνών για να μπορέσουμε κάτω από την άνεση του χρόνου να κάνουμε όλες εκείνες τις τροπολογίες στην νομοθεσία, ούτως ώστε αφενός μεν να προστατεύσουμε τους πολίτες που θα έπρεπε, αφετέρου να δώσουμε το δικαίωμα των τραπεζών να προχωρούν εκεί και όπου πρέπει στη διαδικασία των εκποιήσεων χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς να προστατεύουμε αυτούς που ονομάζονται στρατηγοί κακοπληρωτές. Αυτό το πράγμα τελικά δεν έχει γίνει.

Σήμερα έχουμε βρει μια πρόταση, έχει θετικά η πρόταση μέσα, όμως για μας υπάρχουν δύο μεγάλα αρνητικά:

  • Το πρώτο αρνητικό είναι ότι δεν διασφαλίζει στον πολίτη το δικαίωμα προσφυγής στην δικαιοσύνη. Αυτό που του διασφαλίζει είναι μόνο προσφυγή για δικαστικά ζητήματα τα οποία ουσιαστικά, τουλάχιστον αυτή είναι η νομική γνωμάτευση η οποία έχουμε, τα οποία για μας είναι δευτερεύουσης σημασίας. Αυτό λοιπόν είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη.
  • Το δεύτερο, εάν πραγματικά ενδιαφερόμαστε να δώσουμε τη δυνατότητα σωστής λειτουργίας θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να προχωρήσουμε εις τον εξορθολογισμό της νομοθεσίας που διέπει ακριβώς τις εκποιήσεις.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο εμείς θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση υστερεί σε σχέση με την προηγούμενη που ψηφίσαμε την περασμένη φορά και για αυτό θα την καταψηφίσουμε».

Στη συνέχεια ο κ. Ευσταθίου δήλωσε:

«Κύριε Πρόεδρε, μακάρι η πρόταση του ΔΗΚΟ να ανταποκρινόταν στις προσδοκίες όπως τις έχουν περιγράψει οι συνάδελφοι του ΔΗΚΟ κυρίως. Όμως δεν ισχύει αυτό το πράγμα. Το πρόβλημα των μην εξυπηρετούμενων δανείων και των εκποιήσεων είναι ότι η αναδιάρθρωση γίνεται μόνο όταν δεχτεί ο οφειλέτης το χρέος όπως το αντιλαμβάνεται ή όπως το επιβάλει η τράπεζα. Και αναμέναμε ότι η πρόταση και η βουλή και όλη αυτή η ενέργεια που έχουμε κατασπαταλήσει, θα κατέληγε στο ότι εκείνος που αμφισβητεί καλόπιστα το χρέος να μπορεί να πάει στο δικαστήριο. Δεν μπορεί να το κάνει. Και με την πρόταση του ΔΗΚΟ επομένως όλα τα υπόλοιπα έπονται.

Το τελευταίο. O Επίτροπος είναι ένας θαυμάσιος επιστήμονας και άνθρωπος και θεσμός. Δεν μπορεί παρά να αποφασίζει αν έχει τηρηθεί ο κώδικας συμπεριφοράς. Δεν μπαίνει στην ουσία της οφειλής.

Το τρίτο σημείο που θα ήθελα να πω. Eάν έχουμε την έγνοια όντως στα funds ότι αγοράζουν στο 20% γιατί δεν επιτρέπουμε στους ίδιους τους οφειλέτες, ή να τους δώσουμε τη δυνατότητα να το αγοράσουν στο 25%, στο 30%; Γιατί πρέπει δηλαδή να πλουτίζει το fund το οποίο αγοράζει στο 22%; Θα εκποιήσει στο 80%, στο 60%, θα μείνει και χρέος στον οφειλέτη και θα κερδίσει μερικά εκατομμύριά το fund.

Και τελειώνω ότι αυτός ο εκβιασμός με τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος ακούστηκε, μακάρι να κάνω λάθος, πρέπει να τελειώσει. Δεν μπορούμε να νομοθετούμε υπό το κράτος και την απειλή ότι ξέρετε εάν ψηφίσετε τον τάδε νόμο θα τον αναπέμψω και αν επιμένετε θα τον κάνω αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο και μέχρι να βγει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα κάνω εκείνο το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να κάνω και επιβάλω».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 2 Αυγούστου 2019 

You may also like