ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι ενέργειες και δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ επιβάλλουν αλλαγή τακτικής και διεκδίκηση Διεθνούς Διάσκεψης

Τόσο οι ενέργειες όσο οι δηλώσεις αλλά και οι αποκαλύψεις από τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών που παράνομα επισκέπτεται την Κύπρο επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά:

  • Τις προθέσεις της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για καθορισμό πλαισίου διαπραγμάτευσης που είτε να οδηγεί σε τουρκικών προδιαγραφών λύση υπό τον μανδύα της ΔΔΟ είτε σε αντίθετη περίπτωση επίρριψη ευθυνών στη δική μας πλευρά.
  • Ο βασικός στόχος της Τουρκίας είναι είτε η ματαίωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε η συνδιαχείριση με την άμεση ή έμμεση εμπλοκή της Τουρκίας σε αυτό.
  • Μουσταφά Ακινζτί και Κουντρέτ Οζερσάι αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος προώθησης της προκλητικής πολιτικής της Άγκυρας στο Κυπριακό.

Ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένο να γίνει αντιληπτό ότι άμεσα απαιτείται η αλλαγή πορείας και τακτικής όσον αφορά και την ουσία του Κυπριακού αλλά και της διαδικασίας για την επιδιωκόμενη λύση.

Επίκεντρο αυτής της τακτικής θα πρέπει να είναι η επαναφορά του κυπριακού στη σωστή του βάση ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης, στο πλαίσιο μιας Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό όπως προνοεί και η σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε. και η διεκδίκηση, κατά προτεραιότητα, συζήτησης της διεθνούς πτυχής. Συγκεκριμένα, της πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, του επαναπατρισμού των εποίκων και της επιστροφής των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε συνθήκες ασφάλειας στις περιουσίες τους. Μόνο εφόσον υπάρχει συμφωνία σε αυτό να γίνει συζήτηση για ρύθμιση των θεμάτων της εσωτερικής διακυβέρνησης και όλων των υπολοίπων.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 10 Σεπτεμβρίου 2019

You may also like