ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Κερυνειωτών στο πλαίσιο της λύσης

Μετά από τις σημερινές συναντήσεις που είχε αντιπροσωπεία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο, με την Αντιδήμαρχο του Δήμου Κερύνειας και τους Δημάρχους Καραβά και Λαπήθου, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία ως ΕΔΕΚ να συναντηθούμε με τους Δημάρχους, Καραβά και Λαπήθου, και προηγουμένως με την Αντιδήμαρχο της Κερύνειας, σε μια προσπάθεια συζήτησης ακριβώς του πώς μπορούμε ως κόμμα να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο και να συμβάλουμε στις προσπάθειες των κατεχομένων δήμων της πατρίδα μας για διαφώτιση στο εξωτερικό.  Και κυρίως για το πώς μπορούμε να συμβάλουμε στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κερυνειωτών πολιτών στο πλαίσιο μιας μελλοντικής λύσης στο Κυπριακό. Όπως είναι πολύ καλά γνωστό οι κατεχόμενοι Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία δυσχεραίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό κυρίως τη διαφωτιστική τους δραστηριότητα. Γι’ αυτό με αφορμή και με ευκαιρία τη συζήτηση που επίκεται στη Βουλή για τους προϋπολογισμούς του επόμενου έτους, αυτά τα ζητήματα ως ΕΔΕΚ θα τα θέσουμε ως προτεραιότητα. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών που έχει την άμεση επαφή με τους Δήμους και δη τους κατεχόμενους, θα είναι θετικοί εις το να προωθηθούν αυτά τα σημαντικά αιτήματα».

Ακολούθως ο Δήμαρχος Καραβά δήλωσε:

«Είχαμε μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων. Έχουμε ενημερώσει τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και την αντιπροσωπεία σχετικά με όλα τα θέματα τα οποία απασχολούν τον Δήμο και του Καραβά και της Λαπήθου και ευχαριστούμε πάρα πολύ και για την επίσκεψη και για την ανταπόκριση. Υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία έχουμε αναφέρει ότι διαχρονικά τα αντιμετωπίζουμε ως προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία των κατεχομένων Δήμων μας. Αυτά τα θέματα τα έχουμε αναφέρει στην αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ και στον Πρόεδρό της».

Ακολούθως ο Δήμαρχος Λαπήθου δήλωσε:

«Εμείς με την σειρά μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και την ομάδα του που συναντηθήκαμε σήμερα και να τους ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα  για την κατανόηση που έδειξαν και για την ανταλλαγή των πληροφορίων που κάναμε. Είναι γεγονός ότι εμείς σαν Κατεχόμενοι Δήμοι αντιμετωπίζουμε καθημερινά προβλήματα, βιωσιμότητας, οικονομικά και πολλά άλλα και αυτά είναι καλά να τα γνωρίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί, τα πολιτικά κόμματα και να τα βλέπουν με έναν καλύτερο φακό για το πώς ακριβώς μπορούν να μας βοηθήσουν. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την ΕΔΕΚ η οποία είχε αυτή την πρωτοβουλία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Ήδη υπάρχουν κάποιες συζητήσεις και κάποιοι σχεδιασμοί. Πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις σε πάρα πολλές περιπτώσεις όσον αφορά τον αριθμό συνένωσης Δήμων και τον τελικό αριθμό Δήμων που πρέπει να προκύψουν. Ως εκ τούτου εμείς μελετούμε. Θα έχουμε συνέχεια συναντήσεις και επαφές και με άλλους Δήμους, μη κατεχόμενους, γιατί ήδη πραγματοποιήσαμε αρκετές. Θα αναμένουμε όμως την τελική πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, όσον αφορά το πώς θα διαμορφωθεί το τελικό σκηνικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκεί θα τοποθετηθούμε».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής για την εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι το Συμβούλιο Κορυφής θα προχωρήσει και θα επικυρώσει το πλαίσιο απόφασης που ελήφθη από τους Υπουργούς Εξωτερικών. Είναι μεν ένα πλαίσιο που κινείται προς θετική κατεύθυνση όμως ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ένα πλαίσιο το οποίο αυτή τη στιγμή επιβάλλει οποιεσδήποτε σοβαρές κυρώσεις, έτσι ώστε η Τουρκία να τις λάβει σοβαρά υπόψη της και ενδεχομένως να συμβάλει στον περιορισμό της προκλητικής δραστηριότητας που παρουσιάζει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό και παλαιότερα όταν είχαμε καταθέσει μια πρόταση στο Εθνικό Συμβούλιο ως ΕΔΕΚ και μάλιστα από το 2017 τον Οκτώβριο, είχαμε τονίσει ακριβώς ότι αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει αναβαθμισμένες και κλιμακούμενες δράσεις. Άρα λοιπόν αυτό που αναμένουμε στη συνέχεια μετά από αυτή την απόφαση είναι το πώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει εις το να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο αυτή την προσπάθεια την οποία καταβάλλει.

Θεωρώ ότι στο μέλλον θα υπάρξει ακόμη πιο ευνοϊκό κλίμα εις την λήψη πιο ουσιαστικών  και σοβαρών αποφάσεων, δεδομένου ότι επίκειται πια και η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ήταν μια χώρα η οποία δημιουργούσε πολλά προβλήματα, και πρόβαλλε αρκετά προσκόμματα εις το να αποδυναμωθούν θέσεις και διεκδικήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα επίσης να χαιρετίσω τη σημερινή στρατιωτική άσκηση της Εθνικής Φρουράς και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την ονομασία Ατσάλινο Βέλος, θεωρώντας ότι είναι ένα ακόμη περαιτέρω βήμα για την επανενεργοποίηση και του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου αλλά και την ενίσχυση του αξιόμαχου και της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, έτσι ώστε να αποτελεί μια στοιχειώδη δύναμη αποτροπής των προκλητικών Τουρκικών ενεργειών.

Αλλά και την  ίδια στιγμή μιας  βοήθειας και στήριξης και ενδυνάμωσης της πολιτικής και διπλωματικής δραστηριότητας την οποία θα πρέπει να ακολουθήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Χωρίς παρεξηγήσεις θα πρέπει τονίσουμε ότι η προτεραιότητα της επιλογής θα είναι ακριβώς η πολιτική και διπλωματική δραστηριότητα. Απλά το αξιόπιστο της Εθνικής Φρουράς, η επανενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και γενικά αυτό που πολλές φορές έχουμε δηλώσει, ότι απαιτείται αυξημένη οπλικά και αριθμητικά Ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο ως εγγυήτριας χώρας θα δυναμώσει ακριβώς και θα ενισχύσει αυτή την πολιτική και διπλωματική δραστηριότητα».

Αργότερα σήμερα, ο κ. Σιζόπουλος θα έχει συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Κερύνειας και το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδούλωτής Κερύνειας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Οκτωβρίου 2019

You may also like