Λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών για την Αμμόχωστο

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο δίκτυο CNN Turk επιβεβαιώνουν αυτά που ήδη από το 2017 η ΕΔΕΚ υποδείκνυε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα θέματα της Αμμοχώστου και από το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας το οποίο θα υποβοηθούσε αυτή την κατάσταση. Μάλιστα είχαμε καταθέσει στην κυβέρνηση πακέτο με συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μέθοδος αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου.

Εκτιμούμε πως έστω και τώρα είναι αναγκαία από την πλευρά της κυβέρνησης η λήψη πολιτικών και οικονομικών αντίμετρων σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος έτσι ώστε να καταστεί σαφές στο κατοχικό καθεστώς και στην Τουρκία ότι οι προκλήσεις τους δεν μένουν αναπάντητες. Όσο οι προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος παραμένουν αναπάντητες, όχι μόνο δεν θα τερματίζονται αλλά αντίθετα θα εκτραχύνονται οι παράλογες διεκδικήσεις και προκλητικές ενέργειες.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει τη Συμφωνία Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979 και τα ψηφίσματα 550 και 789 του ΟΗΕ που αναφέρουν ρητώς πως η Αμμόχωστος πρέπει να αποδοθεί κατά προτεραιότητα στους νόμιμους κατοίκους της.

Η διεκδίκηση της εφαρμογής των πιο πάνω και της κατά προτεραιότητα επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κάτοικους της είναι επιβεβλημένη.

 

               Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2019

You may also like