ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κανένας υπάλληλος δεν πρέπει να μένει ανασφάλιστος για θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Με αφορμή την επικείμενη δίωρη στάση εργασίας των υπαλλήλων του ΟΑΥ θα θέλαμε για ακόμα μια φορά να επαναλάβουμε πως βασική αρχή της ΕΔΕΚ είναι ότι κανένας υπάλληλος δεν πρέπει να μένει ανασφάλιστος για θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η ΕΔΕΚ διαχρονικά αγωνίστηκε για την εισαγωγή και εφαρμογή Γενικού Σχεδίου Υγείας με στόχο την κάλυψη του συνόλου του πληθυσμού.

Στην προκειμένη περίπτωση η ευθύνη για την πρόκληση του συγκεκριμένου προβλήματος βαραίνει αποκλειστικά τον ΟΑΥ ο οποίος διεκδίκησε την εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των υπάλληλων του ύψους 257χιλ. ευρώ χωρίς να υπολογίσει ότι από την 1η Ιουνίου 2019 θα εφαρμοζόταν το ΓεΣΥ και οι υπάλληλοι θα είχαν την κάλυψη της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Αυτό αποτελεί και ανευθυνότητα και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η ΕΔΕΚ δεν δέχθηκε την αποδέσμευση του συγκεκριμένου κονδυλίου.

Το Συμβούλιο του ΟΑΥ θα πρέπει:

  • Να δικαιολογήσει γιατί το ποσό μειώθηκε στις 130χιλ. ευρώ, δηλαδή περίπου στο 50% μετά τη νέα διαβούλευση με την ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και δεν το έπραξε από την αρχή.
  • Να δηλώσει εάν όντων υπάρχουν υπάλληλοι στον ΟΑΥ που έχουν αποσπαστεί από τη δημόσια υπηρεσία και είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
  • Να απαντήσει το ερώτημα: από την ώρα που έχει επιβεβαιωθεί ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια κάτω από τη διαχείριση του ΟΚΥΠΥ δεν χρεώνουν τον ΟΑΥ στο πραγματικό ύψος των υπηρεσιών που προσφέρουν, εξετάστηκε από τον ΟΑΥ το ενδεχόμενο τη δευτεροβάθμια περίθαλψη των υπαλλήλων να την αναθέσουν στον δημόσιο τομέα;

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Οκτωβρίου 2019

You may also like