ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η μη αξιοποίηση των πορισμάτων των ερευνητικών επιτροπών απαξιώνει τον θεσμό και η ατιμωρησία ενισχύει τη δημιουργία καινούργιων σκανδάλων

Με αφορμή την παραίτηση του κ. Γ. Αρέστη και τα πολύ σοβαρά στοιχεία τα οποία ο ίδιος δήλωσε, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η μη αξιοποίηση των πορισμάτων των ερευνητικών επιτροπών.

Η μη αξιοποίηση πορισμάτων όπως εκείνο του Χρηματιστηρίου, το πόρισμα για το Μαρί καθώς και το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, αλλά και θέσεων από ερευνώντες λειτουργούς σε άλλα σκάνδαλα τα οποία επίσης δεν έχουν αξιοποιηθεί, στην ουσία απαξιώνουν τον συγκεκριμένο θεσμό. Την ίδια στιγμή η ατιμωρησία που παρατηρείται, όχι μόνο δεν βοηθά στον περιορισμό των σκανδάλων αλλά αντίθετα, ενισχύει τη δημιουργία καινούργιων.

Για την ΕΔΕΚ αυτό που χρειάζεται από την πλευρά της πολιτείας είναι η παραπομπή στη δικαιοσύνη όσων εμπλέκονται και όσων φαίνεται να έχουν ποινικές ευθύνες. Την ίδια στιγμή είναι επιβεβλημένο να ανοιχθούν οι φάκελοι και άλλων σκανδάλων που συγκαλύφθηκαν, όπως το σκάνδαλο των φαρμακευτικών υπηρεσιών, του ακτινοθεραπευτικού, του χρηματιστηρίου κ.ά και να εξεταστεί πλέον σοβαρά μήπως η ενδεδειγμένη διαδικασία δεν είναι ο διορισμός ερευνητικών επιτροπών και ερευνώντων λειτουργών, αλλά ο απευθείας διορισμός ποινικών ανακριτών.

 

Λευκωσία, 26 Μαρτίου 2019