ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η κυβέρνηση να καθορίσει κανόνες για το ΕΣΤΙΑ και να περιορίσει την αυθαιρεσία των τραπεζών

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Κατά τη σημερινή συζήτηση για την εφαρμογή του σχεδίου ΕΣΤΙΑ έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πάρα πολλές ασάφειες και ενδεχομένως να μην μπορεί να εξυπηρετήσει στο βαθμό που θα έπρεπε τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη και να ικανοποιήσει στο μέγιστο, ακριβώς, βαθμό ένα κοινωνικό αίτημα.

Τα ζητήματα που τίθενται είναι δυο:

  1. Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε εναλλακτικές επιλογές και κυρίως με τη δημιουργία προϋποθέσεων και σχεδίων που θα μπορούσε να αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε πολύ χαμηλή τιμή όπως αυτά που πωλούνται σε διάφορα (επενδυτικά ) ταμεία και στη βάση κοινωνικών  κριτηρίων να μπορέσει να προστατέψει τους πολίτες από ενδεχόμενες αυθαιρεσίες που γίνονται σε βάρος τους;
  2. Και το δεύτερον, ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι όσο επιτρέπεται στους τραπεζίτες να αυθαιρετούν σε βάρος των πολιτών και κυρίως να χειρίζονται αυτά τα ζητήματα κατά ένα διαφορετικό τρόπο ανάλογα  με το πώς συμφέρει τις τράπεζες και όχι τους πολίτες, δεν υπάρχει κατά την άποψή μας δυνατότητα ένα τέτοιο κοινωνικό μέτρο να εφαρμοστεί σωστά και να  αποδώσει αυτά που περιμένουμε.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα, να καθορίσει κανόνες συμπεριφοράς των τραπεζών και κυρίως να περιορίσει την αυθαιρεσία τους.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Σεπτεμβρίου 2019

You may also like