ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Η δύναμη της κορυφαίας εφεύρεσης, της μητέρας όλων των επιτευγμάτων του ανθρώπου, είναι η δύναμη της συλλογικής απόφασης»

Συμπληρώνονται σήμερα 21 χρόνια από το θάνατο του οραματιστή, του σοσιαλιστή, του συνδικαλιστή, του πολιτικού, του εκπαιδευτικού, του ΕΔΕΚίτη  Ρένου Πρέντζα.

Ο Ρένος  Πρέντζας, πρωτότοκο παιδί της Λούλλας και του Νίκου Πρέντζα, γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1945 στην Λάρνακα. Το 1963 ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της συνδικαλιστικής Δημοκρατικής Κίνησης Κυπρίων Φοιτητών και ακολούθως εκλέγηκε στην ηγεσία της ΕΦΕΚ στις εκλογές του 1966-67. Σύντομα όμως καθαιρέθηκε από τη θέση αυτή (όπως και από όλα τα αιρετά Συμβούλια) από τη στρατιωτική Χούντα των Αθηνών με την επικράτηση του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. Την ίδια περίοδο ο Ρένος Πέντζας ξεκίνησε τον αντιχουντικό αγώνα και συμπορεύτηκε με ομάδες αντίστασης που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΕΑΔΕ (Επιτροπή για Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα) και ταυτόχρονα συμπορεύτηκε με όσους έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

Ακολούθησε μία λαμπρή πορεία υπό τις ιδιότητες του εκπαιδευτικού, του δημοσιογράφου, του συνδικαλιστή, του πολιτικού και συγγραφέα Ρένου Πρέντζα.

21 χρόνια μετά το θάνατό του τα κείμενα και οι διδαχές του Ρένου Πρέντζα εξακολουθούν να είναι επίκαιρα.

«Τίποτα το αφύσικο ή το παράξενο δεν υπάρχει είτε στην αποδοχή είτε στην απόρριψη απόψεων και προτάσεων. Αυτή είναι η μεγάλη δύναμη που χάρισε στην ανθρωπότητα ο Ελληνισμός: είναι η δύναμη της κορυφαίας εφεύρεσης, της μητέρας όλων των επιτευγμάτων του ανθρώπου, η δύναμη της συλλογικής απόφασης».

Με αυτά τα λόγια τοποθετήθηκε στην τελευταία του ομιλία ο αείμνηστος Ρένος Πρέντζας τον Ιανουάριο του 1997 για να εξηγήσει τη σπουδαιότητα του ανθρώπου να δρα μέσα σε μία δημοκρατική κοινωνία.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, το Κ.Σ.ΕΔΕΚ διοργανώνει συναγωνιστικό συναπάντημα στο «Πάρκο Ρένου Πρέντζα» στη Λάρνακα την Κυριακή 24 Νοεμβρίου μεταξύ των ωρών 10.00-12.00 το μεσημέρι. Καλούνται όσοι τιμούν τη μνήμη του και τους αγώνες του για Λευτεριά, Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη να παραστούν.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 20 Νοεμβρίου 2019

 

 

You may also like