ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για τις συναντήσεις του Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, στην Αθήνα

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είχε χθες σειρά συναντήσεων με πολιτειακούς και πολιτικούς αξιωματούχους. Ειδικότερα, συνάντησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ελληνικού κοινοβουλίου και εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ. Οι συναντήσεις ήταν πολύ  εποικοδομητικές και σε αυτές συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και η προοπτική χάραξης μιας κοινής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου για την αντιμετώπιση των προκλητικών ενεργειών της Τουρκικής κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εκφράζει πλήρως την ικανοποίησή του από τα όσα του μετέφεραν οι συνομιλητές του.

Σημειώνεται πως αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Σιζόπουλος με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Τασούλα δήλωσε:

«Καλωσορίζω στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων, στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, τον αγαπητό φίλο και εξέχοντα πολιτικό της Κύπρου, τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ κ. Σιζόπουλο και τους συνεργάτες του. Θα έχουμε την ευκαιρία για μία ακόμη φορά, εδώ στην Ελλάδα, διότι στην Κύπρο έχει γίνει αντίστοιχη συνάντηση, να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις του ζητήματος της Κύπρου δεδομένης της προϊούσης προκλητικότητας της γείτονος χώρας, της Τουρκίας. Προκλητικότητα η οποία  έχει φτάσει σε σημεία που θα πρέπει να ανησυχούν πλέον όχι μόνον τους Κυπρίους ή τους Έλληνες, αλλά όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Εμείς απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις με μία σταθερή θέση, η οποία έχει να κάνει με τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής στην Κύπρο, που συνεχίζεται από το 1974. Σε αυτή τη στόχευση του τερματισμού της κατοχής, ένα από τα όπλα μας είναι η διαρκής συνεννόηση και η διαρκής αλληλεγγύη με την κυπριακή κυβέρνηση, ώστε από κοινού να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο ιστορικός, ο υψηλός, ο εθνικός, ο απαραίτητος.

Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και δεδομένης αυτής της κρισιμότητας θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του κρίσιμου εθνικού ζητήματος».

Ακολούθως ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Από την πλευρά μου θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στον κ. Τασούλα για την αποδοχή αυτής της πρόσκλησης για συνάντηση και της φιλοξενίας που έχουμε, επιβεβαιώνοντας τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας που μπορεί να μην είναι μακροχρόνια αλλά παρ’ όλα αυτά είναι πολύ σημαντική και εποικοδομητική. Μια συνεργασία που έχει ουσιαστικά αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή, όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος, συνεχίζουμε από το ίδιο σημείο σε μια περίοδο ασύμμετρων απειλών που δέχεται ο Ελληνισμός, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει σωστή αλληλοενημέρωση, συντονισμός ενεργειών και κυρίως η διαμόρφωση μιας κοινής γραμμής Ελλάδας και Κύπρου για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού.

Έτσι λοιπόν, αυτή την περίοδο, θα πρέπει όλοι μας να εντατικοποιήσουμε  αυτές τις προσπάθειες, να ενισχύσουμε τη συνεργασία και κυρίως να διαμορφώσουμε μια κοινή στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Οι δύο χώρες μας, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και σε επίπεδο κοινοβουλίων αλλά και πολιτικών κομμάτων, να ενισχύσουν αυτούς τους δεσμούς και αυτή τη συνεργασία».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 29 Νοεμβρίου 2019

You may also like