ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για την ΕΔΕΚ επιβεβλημένος ο εποπτικός έλεγχος του Συνεργατισμού από τον Γενικό Ελεγκτή, η δημοσιοποίηση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και της κομματικής παράταξης στην οποία ανήκουν τα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει το αίτημά της για πλήρη διαφάνεια και δημοσιοποίηση των ονομάτων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και οργανώσεων συνδεδεμένων με κόμματα, που είτε έλαβαν δάνεια με προνομιακούς όρους είτε έτυχαν διαγραφής μέρους ή ολόκληρου του δανείου ή είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Συνεργατισμό. Την ίδια στιγμή, είναι επιβεβλημένο να δημοσιοποιηθεί και η κομματική παράταξη στην οποία ανήκουν τα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες (τόσο για την περίοδο πριν όσο και μετά το 2013).

Η ΕΔΕΚ, σε αντίθεση με άλλα κόμματα, από νωρίς είχε σημειώσει στις δημόσιες τοποθετήσεις της και στην Ολομέλεια της Βουλής:

  • την κακοδιαχείριση,
  • τις αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού,
  • τα πολυέξοδα και πολυτελή κτίρια,
  • την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για τον εποπτικό έλεγχο που ασκούσε στην ΣΚΤ
  • τον επιβεβλημένο εποπτικό έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) (εκτός από το χρηματοπιστωτικό τομέα) και το γεγονός πως οι περιορισμοί που κάποια κόμματα ήθελαν να βάλουν στην πρόσβαση και τον έλεγχο που θα ασκούσε ο Γενικός Ελεγκτής στην ΣΚΤ, θα αξιοποιείτο για να παρεμποδιστεί ο σωστός διαχειριστικός έλεγχος.

Προς τεκμηρίωση των πιο πάνω, παραθέτουμε τα αποσπάσματα των τοποθετήσεων του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 11 Νοεμβρίου 2016 και 2 Δεκεμβρίου 2016, αντίστοιχα:

[…] Πολύ φοβούμαστε ότι το θέμα του συνεργατισμού μπορεί να καταλήξει μια καινούρια μεγάλη μαύρη τρύπα για την κυπριακή οικονομίαμε την όλη διαδικασία που μέχρι σήμερα έχουμε βιώσει και αυτά τα οποία σήμερα βλέπουμε. […] Έχουμε δυστυχώς διαπιστώσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι κάθε άλλο παρά σώφρων είναι η διαχείριση που γίνεται από πλευράς Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Να υπενθυμίσω τις αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού με μισθούς που φτάνουν μέχρι και τις €10.000 το μήνα. Να υπενθυμίσω το διαστημικό κτίριο, το οποίο και αυτό με σχετικές αδιαφανείς και πολυέξοδες διαδικασίες κτίζεται στη βιομηχανική περιοχή του Δαλιού. Και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε επιπρόσθετα τι άλλο τεκταίνεται στο παρασκήνιο γύρω από το θέμα της διαχείρισης ακριβώς αυτής της τεράστιας περιουσίας, που ο φορολογούμενος πολίτης στην ουσία έχει καταβάλει. Από πότε θα πρέπει να έχουμε προβληματισμούς και περιορισμούς στον έλεγχο που θα πρέπει τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας να ασκούν πάνω σε αυτούς τους οργανισμούς; Να υπενθυμίσω ότι εκεί και όπου δεν υπήρχε αυτός ο έλεγχος στο βαθμό που θα έπρεπε υπήρξαν σοβαρά προβλήματα. Δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να αναφερθούμε σε παραδείγματα. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ είναι από τον Αύγουστο του 2015 που δημόσια έχουμε επισημάνει τέτοιου είδους προβλήματα και ζητήσαμε ακριβώς και εξηγήσεις και διευθετήσεις, τις οποίες ποτέ δεν έχουμε λάβει από την πλευρά της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Και ο λόγος είναι προφανής, γιατί ακριβώς παραβιάζονται θεσμικές δημοκρατικές διαδικασίες, διαδικασίες που αφορούν τη διαχείριση, τις προσλήψεις και όλα τα υπόλοιπα τα οποία αφορούν τη λειτουργία ενός κρίσιμου σήμερα για το χρηματοπιστωτικό τομέα ιδρύματος. Εμείς θεωρούμε ότι το να διαχωριστεί ο εποπτικός έλεγχος από το διαχειριστικό έλεγχο είναι κάτι το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε, παρά το γεγονός ότι με ευθύτητα μπορούμε να πούμε ότι και στον εποπτικό έλεγχο, ναι, δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για τον τρόπο που τον ασκεί. Γιατί, αν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ασκούσε σωστό εποπτικό έλεγχο σε τραπεζικά ιδρύματα, δε θα φτάναμε στο σημείο που φτάσαμε με τις τράπεζες και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η οικονομία μας, αλλά τουλάχιστον στο διαχειριστικό τομέα δεν μπορούμε να θέτουμε περιορισμούς. Η αρχική μας άποψη ήταν να ψηφίσουμε την τροπολογία του ΑΚΕΛ. Με τις προσθήκες οι οποίες όμως έχουν μπει σήμερα, τώρα στη διαβούλευση που έγινε, θεωρούμε ότι τίθενται πρόσθετοι περιορισμοί στην πρόσβαση του Γενικού Ελεγκτή. Περιορισμοί τους οποίους κάποιοι θα αξιοποιήσουν, για να δημιουργήσουν προβλήματα και κυρίως να παρεμποδίσουν ενδεχομένως ένα σωστό διαχειριστικό έλεγχο. Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες εμείς δεν πρόκειται και δεν μπορούμε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας. Γι’ αυτό εμείς θα καταψηφίσουμε και τις τροπολογίες όπως έχουν διαμορφωθεί, αλλά και την πρόταση νόμου όπως έχει κατατεθεί από πλευράς του Δημοκρατικού Συναγερμού»

«[…] Η ΕΔΕΚ είχε τοποθετηθεί κατά τρόπο ξεκάθαρο, ότι θα ήθελε ο εποπτικός έλεγχος του Γενικού Ελεγκτή να επεκτείνεται σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας εκτός από το χρηματοπιστωτικό τομέα. Και πάνω σε αυτή τη βάση ήρθαμε να συζητήσουμε στη Βουλή, με κάποιες τροπολογίες οι οποίες κατατέθηκαν. Αυτή η βασική αρχή της ΕΔΕΚ συνεχίζει να υπάρχει και να υφίσταται. Λοιπόν, και η θέση μας εξακολουθεί να παραμένει σταθερή και αμετακίνητη. Διαπιστώνουμε σήμερα ότι με αυτό που επιχειρείται θα προστεθούν πρόσθετα εμπόδια στο Γενικό Ελεγκτή στο να ασκήσει τον έλεγχο όπως θα έπρεπε να τον είχε ασκήσει, όπως εμείς θέλαμε».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Μαρτίου 2019

You may also like