ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Δικαιοσύνη

 

Με βάση τα όσα λέχθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών για το θέμα των καταγγελιών για διαπλοκή και  οικογενειοκρατία στην απονομή δικαιοσύνης από πλευράς ΕΔΕΚ θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Καθίσταται από όλους παραδεκτό ότι οι κανονισμοί που αφορούν το ποιοι εμφανίζονται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ποιοι εξαιρούνται και με ποια κριτήρια εξαιρούνται είναι καθαρά θέμα που με βάση το Άρθρο 135 του Συντάγματος επαφίεται  στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οποιαδήποτε πρόταση νόμου εκ μέρους της νομοθετικής εξουσίας  ή νομοσχέδιο εκ μέρους της εκτελεστικής δυνατόν να προσκρούει  στο Σύνταγμα. Αναμένουμε συνεπώς άμεσα από το Ανώτατο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ιδίως μετά τις κατηγόριες που είδαν το φως της δημοσιότητας προς αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τη Δικαστική εξουσία.
  2. Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τριτοβάθμιου δικαστηρίου ώστε να μπορεί να υπάρξει θεραπεία και σωστή απονομής της δικαιοσύνης σε περιπτώσεις όπου εγείρονται ζητήματα όπως η ορθή σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ή η ανάγκη αποκλεισμού δικαστών από εκδίκαση συγκεκριμένων υποθέσεων.

    Η δημιουργία Τριτοβάθμιου Δικαστηρίου δικαιοδοσίας που αποτελεί πάγιο αίτημα της ΕΔΕΚ από τη δεκαετία του1990 αποδεικνύεται σήμερα αδήριτη ανάγκη. Τέλος, είναι προς το συμφέρον και την προστασία της δικαστικής εξουσίας που επιβάλλεται η αυτορρύθμιση της με όρους διαφάνειας.

 

Γραφείο Τύπου,

23 Ιανουαρίου 2019

You may also like

ΛΟΥΤ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ-ΓΙΑ-ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ-ΠΟΒΕΚ

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ