ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστολή Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, στους σοσιαλιστές ηγέτες των MED7 για τις τουρκικές προκλήσεις και το μεταναστευτικό

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Με αφορμή την επικείμενη συνάντηση των MED7 στη Βαλέτα, ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ απέστειλε στους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων των αντίστοιχων χωρών την πιο κάτω επιστολή, ζητώντας τη συνδρομή τους στα θέματα των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και το μεταναστευτικό.

Ειδικότερα, η επιστολή αναφέρει:

“Συναγωνιστή,

Με την ολοκλήρωση των Ευρωεκλογών θα ήθελα να σας συγχαρώ για την επιτυχία σας στις ευρωεκλογές και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο που έχετε τόσο εντός της πατρίδας σας όσο και στο ευρωκοινοβούλιο.

Επικοινωνώ μαζί μας με αφορμή τη Σύνοδο των Μεσογειακών Κρατών Μελών της ΕΕ «MED7» στη Βαλέτα στις 14 Ιουνίου και την ιδιότητά μας ως αδερφά σοσιαλιστικά κόμματα, θεωρώ χρέος μου να σας ενημερώσω για τις επαναλαμβανόμενες Τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και να ζητήσω τη συνδρομή σας.

Εδώ και ένα μήνα το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ  και σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων θα προβεί σε γεώτρηση. Θυμίζω πως οι τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι σε εξέλιξη ήδη από το 2015 ενώ τον Φεβρουάριο του 2018 τουρκικά πλοία παρεμπόδισαν το γεωτρύπανο της εταιρείας ΕNI που θα έκανε γεώτρηση στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι τουρκικές ενέργειες στοχεύουν σε:

  • Αναστολή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Εκβιαστική εμπλοκή της Τουρκίας στην αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου.
  • Δημιουργία γκρίζων περιοχών ώστε να μπορέσει μελλοντικά να επεκτείνει την κυριαρχία της στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Σε περίπτωση συνέχισης των προκλήσεων από την Τουρκία, τα πιο πάνω επιβάλλουν τόσο εντός της σοσιαλιστικής ομάδας του ευρωκοινοβουλίου όσο και μέσα από μία ισχυρή διακήρυξη των MED7 να στηριχθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εργαστούμε διεκδικώντας:

  • αναστολή της αναβάθμισης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • το πάγωμα της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης  και
  • την υιοθέτηση κυρώσεων σε βάρος της κατοχικής Τουρκίας.

Πέραν από τα πιο πάνω, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές επιβάλλουν τη διαμόρφωση μίας κοινής δράσης εντός ΕΕ με στόχο την υιοθέτηση συγκεκριμένης θέσης και απόφασης για τον τρόπο διαχείρισής τους. Η διασπορά των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών  είναι αναγκαία όπως επίσης και η στήριξη που πρέπει να παρέχει η ΕΕ στις χώρες υποδοχής στη βάση ενός πλαισίου ανθρωποκεντρικής διαχείρισης, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και αλληλεγγύης των χωρών μελών της ΕΕ.

Προσδοκώντας στη στήριξή σας στα πιο πάνω, παραμένω στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες, όπως και κοινής συνάντησης που είμαστε διατεθειμένοι να φιλοξενήσουμε σε χρόνο που θα συναποφασίσουμε

Με συναγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Μαρίνος Σιζόπουλος

Πρόεδρος Κ.Σ. ΕΔΕΚ».

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 6 Ιουνίου 2019

You may also like