ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επίλυση των προβλημάτων της παιδείας μέσα από μια σωστή και συνολική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ συνάντηση του Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, κ. Φίλιος Φυλακτού, δήλωσε:

«Στον κύκλο επαφών που οι τρείς εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν αρχίσει με τα πολιτικά κόμματα, για διάφορα θέματα τα οποία θέλουμε να συζητήσουμε μαζί τους, είχαμε σήμερα μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνο Σιζόπουλο. Ανταλλάξαμε απόψεις για τα  θέματα τα οποία θέσαμε στο τραπέζι, που είναι τα θέματα βεβαίως που βρίσκονται στην επικαιρότητα και το τελευταίο διάστημα που σχετίζονται με τη στελέχωση των σχολείων, με εκκρεμούντα θέματα που υπάρχουν στον τομέα της εκπαίδευσης και βεβαίως το πρόσφατο θέμα με τις εξετάσεις των GCΕ. Οι απόψεις που ανταλλάχθηκαν είναι πολύ χρήσιμες και ουσιαστικές και αναμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η εξέλιξη των  θεμάτων από την  ευρύτερη πολιτική».

Ακολούθως ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να ευχαριστήσω τις τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις για αυτή την συνάντηση και, όπως μέχρι σήμερα, ήταν και αυτή άκρως ενδιαφέρουσα, γιατί ακριβώς συζητήθηκαν θέματα που αφορούν ουσιαστικά έναν από τους πιο κρίσιμους και βασικούς τομείς του κυπριακού κράτους, το θέμα της παιδείας.

Όπως ανέφερε και ο κ. Φυλακτού επικεντρώσαμε κυρίως τη συζήτησή μας σε πρόσφατα θέματα τα οποία έχουν πρόκυψη στο θέμα της παιδείας, όπως για παράδειγμα και το θέμα της απόφασης των Πανεπιστημίων για εισδοχή φοιτητών με βάση άλλη διαδικασία και όχι τις εισαγωγικές εξετάσεις. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε διαχρονικά σταθερή θέση ότι τα κρατικά Πανεπιστήμια πρέπει να έχουν ένα ενιαίο τρόπο εισδοχής όλων των φοιτητών που να χαρακτηρίζουν ακριβώς την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι την  εισαγωγή άλλων μέτρων τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν στην  συνέχεια περιπλοκές με την απαίτηση ουσιαστικά ένταξης και άλλων κριτηρίων.

Ανεξάρτητα αν ο αριθμός των φοιτητών που θα εισαχθούν είναι μικρός, αυτό δεν αλλάζει τη φιλοσοφία η οποία για μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, διαφανής και σταθερή, που να δίνει όπως τονίσαμε πολλές φορές την ταυτότητα της κρατικής υπόστασης των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων.

Όμως αυτό που για ακόμα μια φόρα συζητήσαμε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι η πάγια θέση της ΕΔΕΚ, ότι όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία συνεχώς προκύπτουν στον τομέα της παιδείας, θα μπορέσουν σε κάποιο βαθμό να λυθούν ή και να μειωθούν εάν και εφόσον η πολιτεία αποφασίσει ότι θα πρέπει να προχωρήσει στο σχεδιασμό μιας σωστής και συνολικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία να αρχίζει από την προδημοτική εκπαίδευση και να έχει σταδιακή επέκταση σε όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, στο πλαίσιο ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Και αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν σημαίνει κατά ανάγκην ότι πρέπει να είναι χρονοδιάγραμμα του ενός ή των δυο χρόνων. Θα πρέπει να είναι ένα χρονοδιάγραμμα που να μπορεί να καλύπτει και μια και δύο πενταετίες, για να μπορέσει ακριβώς να γίνει μια σωστή, μια ορθολογική εφαρμογή και ταυτόχρονα αξιολόγηση αυτής της εφαρμογής, σταδιακή επίλυση των όποιων προβλημάτων θα προκύπτουν έτσι ώστε να οικοδομήσουμε και πάλι ένα αξιόπιστο εκπαιδευτικό σύστημα, αυτό που όλοι μας προσδοκούμε και που ειδικά στην σημερινή εποχή αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα είναι η βάση και η προοπτική επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία ο κ. Φυλακτού δήλωσε:

«Αγγίζετε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Εκείνο που θα σας πω είναι ότι οι εκπαιδευτικοί θα υποδεχθούν με αγάπη τα παιδία. Τα παιδία δεν πρέπει να γίνουν κοινωνοί των όποιων προβλημάτων υπάρχουν σήμερα στο χώρο του Δημόσιου σχολείου με τα θέματα της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Τα παιδία θα μείνουν έξω από αυτό το θέμα και η υποδοχή προς τα παιδία θα προσπαθήσουμε να είναι η πρέπουσα και αυτή που έχουμε υποχρέωση ως κράτος να παρέχουμε. Όσον αφορά τη στελέχωση εγώ θα σας πω ότι ναι η στελέχωση, επειδή υπήρξε η καθυστέρηση, δυστυχώς, και πάλι μέσα στον Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί. Αυτό είναι το θέμα, το οποίο θα το δούμε και στη συνέχεια, δεν υπάρχει περίπτωση γιατί δυστυχώς τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρήθηκαν. Αλλά δεν πρέπει τα παιδία να βιώσουν οτιδήποτε. Υπάρχουν θέματα στα σχολεία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα μείνουν εκτός από αυτά τα προβλήματα τα παιδιά, ο κ. Φυλακτού δήλωσε:

«Θα προσπαθήσουμε να μην επηρεαστούν Τα θέματα είναι ευρύτερης λειτουργίας των σχολικών μονάδων, είναι στήριξης που θα πρέπει να έχαν οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, είναι διαχείριση των παιδιών, των αλλόγλωσσων, είναι πάρα πολλά τα θέματα που πραγματικά τα παιδία δεν θα δώσουμε την ευκαιρία να αντιληφθούν κάποια ζητήματα στην  σχολική μονάδα. Οι γονείς θα το αντιληφθούν γιατί ενδεχομένως θα δουν ότι θα υπάρχουν και πάλι μετακινήσεις, θα αλλάξουν εκπαιδευτικοί και ούτω καθεξής».

Τέλος ο κ. Σιζόπουλος είπε:

«Σας ευχαριστούμε πολύ. Θα θέλαμε με αυτή τη ευκαιρία να ευχηθούμε και στα παιδία που αύριο επανέρχονται στις τάξεις για τη νέα σχολική χρονιά, καλή πρόοδο, στους εκπαιδευτικούς ότι θα πρέπει να εξαντλήσουνόλα τα περιθώρια μεταδοτικότητας και κυρίως συνδρομής και αναβάθμισης του εκπαιδευτικού και μορφωτικού επιπέδου».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Σεπτεμβρίου 2019

You may also like