ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επικουρική σύνταξη, πληρωμένη γονική άδεια, υιοθέτηση του θεσμού του Κοινωνικού Λειτουργού της γειτονιάς

Πραγματοποιείται σήμερα η Ημερίδα του Κ.Σ. ΕΔΕΚ με θέμα «Εκσυγχρονισμός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Επιδόματα, Μισθοί, Συντάξεις, Ταμεία Προνοίας, Βία ενάντια στις Γυναίκες» στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δίπλα στον Πολίτη». Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας τοποθετούνται με εισηγήσεις οι πιο κάτω: η Μαρίνα Ιωάννου Κασάπη, Διευθύντρια Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, ο Χρίστος Διομήδους, Επικεφαλής Επιδομάτων ΕΕΕ, η Ευαγγελία Γεωργιάδου Αν. Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Χρίστος Καρύδης, Υπεύθυνος Τμήματος Οικονομικών Μελετών ΣΕΚ, ο Χρίστος Τομπάζου, Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας ΠΕΟ, ο Στέλιος Χριστοδούλου, ΔΕΟΚ, ο Θεόδωρος Τζιοβάνη, ΟΕΒ, ο Γιώργος Πολυδώρου, Αντιπρόεδρος, Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, ο Σόλων Κασίνης, Γενικός Γραμματέας Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας (Π.Ο.Π.Ο.), ο Ευτύχιος Χατζηχριστοδούλου Εκ μέρους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, η Εύη Νικολάου από το Γραφείο για Θέματα Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων, Αρχηγείου Αστυνομίας, η Σουζάνα Παύλου, Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής για την Βία στην Οικογένεια.

Την Ημερίδα συντονίζει η κ. Ρούλα Μαυρονικόλα, Πρόεδρος Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης και Θεματικής Κοινωνικής Πρόνοιας και Εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας η κ. Μαυρονικόλα δήλωσε:

«Τρίτη μέρα σήμερα των Ημερίδων του Κ.Σ. ΕΔΕΚ που είναι Δίπλα στον Πολίτη. Σήμερα συζητούμε ένα καυτό θέμα «Συντάξεις, Επιδόματα, Εκσυγχρονισμός Κοινωνικών Υπηρεσιών, βία στην Οικογένεια». Θέματα τα οποία διαχρονικά απασχολούν και ανησυχούν την κυπριακή κοινωνία. Ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες με το πόρισμα για τον θάνατο του μικρού Στυλιανού και όχι μόνο.

Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να συζητήσουμε άμεσο εκσυγχρονισμό των κοινωνικών υπηρεσιών. Ήδη εμείς έχουμε τοποθετηθεί θεωρώντας ότι είναι σημαντικό ο διορισμός περισσότερων Κοινωνικών Λειτουργών αλλά  συνάμα να δημιουργήσουμε το θεσμό του  Κοινωνικού Λειτουργού της γειτονιάς. Του Κοινωνικού Λειτουργού ο οποίος θα έχει άμεση πρόσβαση  στα σπίτια των πολιτών ώστε να μην θρηνήσουμε άλλους μικρούς  Στυλιανούς. Και είναι με χαρά που ακούσαμε σήμερα στο χαιρετισμό της Υπουργού Εργασίας πως είναι μέσα στον προγραμματισμό του Υπουργείου η υιοθέτηση του θεσμού του Κοινωνικού Λειτουργού της γειτονιάς.

Ένα σημαντικό κομμάτι το  οποίο σήμερα θα συζητήσουμε και θα ζητήσουμε  απαντήσεις από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας είναι η επικουρική  σύνταξη. Το μικρό τσεκούδι, όπως λέμε, θα πρέπει να μετατραπεί σε επικουρική σύνταξη.

Όσον αφορά τα κίνητρα που πρέπει να δώσουμε στους εργαζόμενους γονείς  θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντική η επιδότηση πλέον της γονικής άδειας η οποία δίνεται μεν αλλά είναι δώρο άδωρο  διότι οι εβδομάδες γονικής άδειας είναι απλήρωτες. Θεωρούμε πλέον ότι ήρθε η ώρα τουλάχιστον 2 εβδομάδες να πληρωθούν τώρα και μετά σιγά σιγά με την διόρθωση της οικονομίας να αυξήσουμε τις εβδομάδες για τις οποίες γίνεται πληρωμή της γονικής άδειας.

Το μήνυμα που  θέλουμε να στείλουμε στον κόσμο είναι ότι εμείς θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με τον δικό μας τρόπο μέσω της Βουλής και άλλως πως ώστε να γίνουν  οι κατάλληλες τροποποιήσεις, να έχουμε τα σωστά πρωτόκολλα  και όσον αφορά το τρίτο θέμα που θα συζητήσουμε, το θέμα της βίας στην οικογένεια. Γιατί κακά τα ψέματα το πόρισμα εκείνο που καταδεικνύει όσον αφορά  το θάνατο του μικρού Στυλιανού είναι ότι ενόσω έχουμε νομοθεσίες, τα πρωτόκολλα είτε δεν είναι τα σωστά είτε εκείνοι που τα  χειρίζονται δεν ξέρουν και δεν μπορούν να τα εφαρμόσουν.

Είμαστε σήμερα εδώ για να τα συζητήσουμε όλα αυτά και συνάμα η κοινοβουλευτική μας ομάδα είναι πανέτοιμη να δώσει λύσεις με τροποποιήσεις που ουσιαστικά  θα αλλάξουν τις νομοθεσίες και θα δώσουν στον πολίτη μια διαφορετική κοινωνία. Μια κοινωνία που εμεις  οι σοσιαλιστές οραματιζόμαστε. Μια κοινωνία της ισότητας και της αλληλεγγύης.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 4 Δεκεμβρίου 2019

You may also like