ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκτός πραγματικότητας η απώλεια της έδρας

Συνέντευξη Προέδρου ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου στην Εφημερίδα Καθημερινή, 24 Μαρτίου

Ίσως να καθυστερήσατε να έρθετε σε αντιπαράθεση με το ΕΛΑΜ;

Δεν είναι θέμα καθυστέρησης αντιπαράθεσης, υπάρχουν πολλοί τρόποι να χειριστείς τέτοιες καταστάσεις.  Είναι γεγονός ότι η Ακροδεξιά με αυτή την φασιστοειδή αντίληψη και νοοτροπία παρουσιάζει μία αύξηση σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Επομένως και η Κύπρος δε μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη. Όμως την ίδια στιγμή η Κύπρος σε αντίθεση με άλλες χώρες έχει να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα, όπως η κατοχή και η προκλητική τουρκική συμπεριφορά. Με αυτή την πατριδοκάπηλη συνθηματολογία από πλευράς της ελληνικής χούντας οδηγηθήκαμε σε μία καταστροφή το 1974 και ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Είναι πολύ ξεκάθαρο πως ως ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να ξεφύγουμε από το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη βάση των πολιτικών όρων όμως την ίδια στιγμή δεν είμαστε και διατεθειμένοι να δεχτούμε από τον οποιοδήποτε εκβιασμούς και απειλές. Η ιστορία μας το επιβεβαιώνει. Αυτή την ιστορία δεν πρόκειται να την αφήσουμε ορφανή και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι.

Το ΕΛΑΜ βεβαίως μιλά για ΕΛΑΜοποίηση της ΕΔΕΚ…

Το θέμα ΕΛΑΜοποίησης της ΕΔΕΚ που ήταν μία στοχευμένη πολιτική κυρίως σε βάρος του κόμματός μας, εξυπηρετούσε σκοπιμότητες άλλων κομμάτων.

Όπως;

Νομίζω ότι είναι καλά γνωστό. Γιατί έτσι θεωρούσαν ότι μπορούσαν να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ευκολία τις θέσεις της ΕΔΕΚ που σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο ήταν αδύνατο να τις αντιμετωπίσουν. Και τα ερωτήματα είναι σαφέστατα: τι σχέση έχουν οι θέσεις της ΕΔΕΚ μαζί με τις θέσεις του ΕΛΑΜ; Η ΕΔΕΚ απορρίπτει τη συγκεκριμένη μορφή ΔΔΟ γιατί ως ένα σοσιαλιστικό κόμμα δε μπορεί να δεχτεί ότι ο λαός θα είναι διαχωρισμένος στη βάση εθνοτικής και θρησκευτικής προσέλευσης. Ένα κόμμα όπως η ΕΔΕΚ που αγωνίστηκε εναντίον του Άπαρτχαιτ, της καθιέρωσης του «ένας άνθρωπος μία ψήφος» δεν θα μπορούσε να αποδέχεται ότι στην ίδια μας την πατρίδα στο πλαίσιο μίας λύσης θα υπάρχουν αυτοί οι ρατσιστικοί και φυλετικοί διαχωρισμοί. Το ΕΛΑΜ μπορεί να απορρίπτει τη ΔΔΟ στη βάση ενός εντελώς διαφορετικού κριτηρίων. Τα δικά μας κριτήρια είναι σαφέστατα και απόλυτα συνυφασμένα με την σοσιαλιστική μας ιδεολογία.

Για κάποιους μπορεί να ξεφεύγει του ρεαλισμού…

Ρεαλισμός, δεν είναι υποταγή σε ρατσιστικά συνθήματα. Ρεαλισμός είναι να αγωνίζομαι για το δίκαιο των ανθρώπων και  την καθιέρωση των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν πριν από δεκαετίες αγωνιζόντουσαν στη Νότια Αφρική εναντίον του Άπαρτχαιτ θεωρούσαν πως δεν ήταν ρεαλισμός. Όμως εκείνη η πολιτική έφερε αποτελέσματα. Κατέρρευσε και εφαρμόστηκε ένα άλλο σύστημα πιο δημοκρατικό πιο ανθρώπινο, πιο φιλελεύθερο με κατοχύρωση δικαιωμάτων. Γι αυτό ως σοσιαλιστές ως ιδεολόγοι και οραματιστές έχουμε την υποχρέωση να αγωνιστούμε και να παλέψουμε.

Η εικόνα σας όμως με το ΕΛΑΜ έξω από την πρεσβεία της Ελλάδας έκανε πολλούς να δουν συγκλίσεις μεταξύ των δύο κομμάτων.

Σε καμία περίπτωση. Ήταν μία εκδήλωση την οποία πραγματοποίησε, οργάνωση Ελλαδιτών που κατοικούν στην Κύπρο και μας απηύθυναν  πρόσκληση. Δεν ήταν εκδήλωση που οργάνωσε το ΕΛΑΜ για να παρευρεθεί η ΕΔΕΚ. Όπως αντιλαμβάνεστε δε μπορώ να αποφεύγω να παρευρίσκομαι σε οποιαδήποτε εκδήλωση γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να παρευρεθεί το ΕΛΑΜ ή οποιοσδήποτε άλλος. Με το ίδιο σκεπτικό δεν πρέπει να παρευρίσκομαι ούτε στη βουλή και σε καμία εκδήλωση! Αυτή η συμπεριφορά είναι που επιτρέπει στο ΕΛΑΜ να μονοπωλήσει κάποια ζητήματα, να αλλοιώσει την πραγματική του εικόνα να την εξωραΐσει και αυτό θα είναι σε βάρος της κοινωνίας και της πατρίδας μας.

Είχατε  προσεγγίσει το ΕΛΑΜ κατά τις προεδρικές για να στηρίξει με κάποιο τρόπο την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου; επειδή αυτό λέγεται…

Σε καμία περίπτωση δεν έγινε κάτι τέτοιο από τη δική μας πλευρά. Και ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξήγησε και διέψευσε τις πληροφορίες που υπήρχαν. Αλλά από την πλευρά τη δική μας, υπογραμμίζω πως δεν υπήρξε καμία επαφή και καμία σχέση.

Σε αυτές τις εκλογές επιλέξατε να ακολουθήσετε μοναχική πορεία. Δεν δυσκολεύει το εγχείρημα η κατάληψη της έδρας;

Τα εύκολα είναι για τους πολλούς, τα δύσκολα για τους λίγους. Το θέμα είναι να τολμήσεις. Εμείς καταβάλαμε κάθε ειλικρινή προσπάθεια για να υπάρξει μία συνεργασία με τα υπόλοιπα δύο κόμματα που συνεργαστήκαμε και στις προεδρικές εκλογές. Αυτή η συνεργασία δεν καρποφόρησε, όχι με υπαιτιότητα της ΕΔΕΚ και το γνωρίζετε πολύ καλά. Απλά υπήρχαν πρόνοιες στις προτάσεις των φίλων των υπολοίπων κομμάτων που θεωρούσαμε πως δε μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές γιατί κλόνιζαν την αξιοπιστία της συνεργασίας έναντι του εκλογικού σώματος.  Εμείς θέλουμε να είμαστε έντιμοι και καθαροί απέναντι στους πολίτες, να τους βλέπουμε στα μάτια χωρίς να ντρεπόμαστε και να υποστηρίζουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας. Γι αυτό και όταν δεν κατορθώθηκε να γίνουν τέτοιες αλλαγές που να ικανοποιούν αυτά τα στοιχεία της αξιοπιστίας ακολουθήσαμε τον δικό μας δρόμο.

Αυτό σημαίνει και λήξη της όποιας μελλοντικής συνεργασίας του χώρου;

Εμείς καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια συνεργασίας. Άλλωστε και στις προεδρικές εκλογές ήταν δική μας πρωτοβουλία αυτή η συνεργασία. Προσπαθήσαμε να υπάρξει και μία κοινοβουλευτική συνεργασία των κομμάτων η οποία ήταν αρκετά προβληματική. Δεν είναι της ώρας να πούμε τα προβλήματα που είχαν ανακύψει σε αυτή την πορεία οπόταν κάτω από αυτές τις συνθήκες ο καθένας επιλέγει να ακολουθήσει τον δρόμο του.

Στην ΕΔΕΚ υπάρχει έλλειψη στελεχών;

Δεν υπάρχει έλλειψη στελεχών, όμως αυτό που υπάρχει σε ένα βαθμό είναι απουσία προβεβλημένων στελεχών. Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το κόμμα και τα  στελέχη αλλά και από τα ΜΜΕ, που επιλέγουν ποιόν θα καλέσουν. Αυτό προκαλεί προβλήματα καθώς ενώ διαθέτεις ένα στελεχιακό δυναμικό δε μπορείς να το αξιοποιείς στον βαθμό που θέλεις.

Τι απαντάτε στις καταγγελίες για τη σταλινοποίηση της ΕΔΕΚ;

Ότι ξεφεύγουν από κάθε όριο φαντασίας. Ενδεικτικό ότι η ΕΔΕΚ είναι το μοναδικό κόμμα στην Κύπρο που έχει τις συνεδριάσεις όλων των συλλογικών του οργάνων ανοικτές στα ΜΜΕ. Ακόμα και τις πιο κρίσιμες. Εάν η ηγεσία  του κόμματος έχει  τέτοια τρομακτική ικανότητα να ποδηγετεί εκατοντάδες στελέχη του κόμματος που παρευρίσκονται σε αυτές τις συνδιασκέψεις στην παρουσία μάλιστα των ΜΜΕ τότε πρέπει να μας βγάλετε το καπέλο και να παραδεχτείτε ότι οι ικανότητές μας είναι τρομακτικές. Εάν τώρα κάποιοι για τους δικούς τους λόγους θέλουν να στοχοποιήσουν συγκεκριμένα πρόσωπα τότε είναι άλλη υπόθεση.

Δεν σας ανησυχεί όταν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες;

Το θέμα είναι ότι είμαστε ένα κόμμα εξωστρεφές πια, ένα δημοκρατικό και διαφανές κόμμα και είναι όλα ανοικτά από τα οικονομικά μέχρι τα πάντα.

Ποιο είναι στοίχημα της ΕΔΕΚ στις επικείμενες εκλογές;

Να εκλέξουμε ευρωβουλευτή και να έχουμε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό των εκλογών του 2016.

Στο ενδεχόμενο που δεν λάβετε την έδρα έχετε πει ότι θα αναλάβετε την πολιτική ευθύνη…

Έχω πει ότι η πολιτική ευθύνη θα αναληφθεί. Δεν σημαίνει ότι την πολιτική ευθύνη την έχει αποκλειστικά ο πρόεδρος. Όλοι έχουν την πολιτική ευθύνη άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε λιγότερο βαθμό.

Τι σημαίνει συνεπώς το να αναληφθεί η πολιτική ευθύνη;

Οι αποφάσεις είναι ομόφωνες, συνεπώς αναλαμβάνονται από το σύνολο όλων αυτών που έλαβαν την απόφαση. Το οτι υπάρχει διαβάθμιση είναι δεδομένο. Το ζητούμενο για μας είναι εντελώς διαφορετικό. Δεν έχουν την ίδια ευθύνη αυτοί που εργάζονται και προσπαθούν με αυτούς που δεν εργάζονται και βρίσκονται στο περιθώριο.

Σε ποιους αναφέρεστε;

Σε όσους για διάφορους λόγους είναι κάπως περιθωριοποιημένοι και αρέσκονται στην κριτική αλλά όχι στην αυτοκριτική.

Επειδή  εσάς σας αρέσει να κάνετε την αυτοκριτική σας, υπάρχει το ενδεχόμενο παραίτησής σας στο σενάριο που δεν κερδίσετε την έδρα;

Είμαι γιατρός και δουλεύω βάσει δεδομένων και όχι σεναρίων.

Και δεν το θεωρείτε πραγματικό σενάριο το να χάσετε την έδρα;

Ακριβώς.

Έχετε δεχτεί την κριτική ότι υποσκάπτετε το ΓεΣΥ. 

Έχω δεχτεί την επίθεση αλλά χωρίς καμία τεκμηρίωση. Όσο προχωρά ο χρόνος και όλες οι καταγγελίες που έχω κάνει δικαιώνονται, δεν άκουσα αυτοκριτική ούτε ανάληψη ευθύνης από όλους αυτούς που έκαναν τις επιθέσεις . Όταν τον Μάρτιο του 18, κατέθετα στοιχεία για το ασυμβίβαστο του Νίκολσον και το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων, θυμάστε πόση επίθεση δέχτηκα; Σήμερα δεν άκουσα κάποιον να ζητά συγγνώμη τη στιγμή που με δικαίωσε ο Γενικός Ελεγκτή,  η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, όταν ο κ. Νίκολσον υπό το βάρος της ευθύνης αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Δεν άκουσα κανέναν να πει για τα τεράστια προβλήματα στον τομέα της υγείας, που δεν φρόντισαν αυτοί που είχαν την ευθύνη να τα επιλύσουν για να εφαρμοστεί σωστά το Σχέδιο Υγείας. Η ΕΔΕΚ αγωνίζεται για τη σωστή εφαρμογή ενός ΓεΣΥ που να προσφέρει ποιοτική περίθαλψη στους πολίτες και σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλο τρόπο.

Ίσως να ήταν καλύτερα δηλαδή να υπάρξει αναβολή;

Γιατί να υπάρξει αναβολή και να μην υπάρξει επίκριση αυτών που είχαν την ευθύνη από τον Ιούνιο του 2017 να προετοιμάσουν το σύστημα; Είναι δυνατό να ξεκινά 1η Ιουνίου το ΓεΣΥ και ακόμα το κανονιστικό πλαίσιο για την ένταξη των ειδικών γιατρών να μην έχει ψηφιστεί από τη βουλή; Στη βάση ποιού πλαισίου θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι γιατροί; Που ξέρω αν ανταποκρίνομαι στους κανονισμούς για να εκφράσω το ενδιαφέρον μου; Τι έκανε το συμβούλιο του ΟΚΥΠΥ από τον Δεκέμβρη του 17 μέχρι και τον Φλεβάρη του 2019; Το μόνο πράγμα που έκανε ο κ. Νίκολσον με τους συνεργάτες του ήταν να διορίσουν τη διευθυντική ομάδα. Με αυτούς τους ρυθμούς εφαρμόζεις ΓΕΣΥ;

Δεν πρέπει να ξεκινήσει πρώτα και στην συνέχεια να διορθωθούν στρεβλώσεις και λάθη;

Άλλο να το εφαρμόζεις και να διορθώνεις τα λάθη και άλλο η παραβίαση της νομοθεσίας. Υπάρχουν τρεις διαφορετικές σχολές σκέψης γύρω από το ΓεΣΥ. Η τάση όλων όσων επιθυμούμε μια πραγματική εφαρμογή του ΓΕΣΥ με ποιοτική περίθαλψη στους πολίτες,  η τάση αυτών που λένε να εφαρμόσουμε ένα ΓΕΣΥ και ο,τι ΓΕΣΥ και να’ ναι και αυτοί που θέλουν να εφαρμοστεί ένα ΓΕΣΥ στη βάση σκοπιμοτήτων για να έχουν ενδεχομένως στη συνέχεια κάποια προσωπικά ή άλλα συμφέροντα.

Σαν τι συμφέροντα;

Η κατάρρευση του δημόσιου τομέα της υγείας και η ανάγκη να οδηγηθεί σε μία λύση Συνεργατισμού, Κυπριακών Αερογραμμών. Θα έχουμε μπροστά μας τρεις επιλογές: ή μικραίνουμε τις υπηρεσίες που θα παρέχει ο δημόσιος τομέας, ή ακολουθούμε το μοντέλο των κυπριακών αερογραμμών και κλείνουμε, ή το αποτέλεσμα είναι ένα μοντέλο όπως με τη Συνεργατική Τράπεζα.

Και ποιοι θα εξυπηρετούνται;

Ενδεχομένως ξένα συμφέροντα. Και εδώ θα είναι η τραγωδία του κύπριου πολίτη.

Ήδη όμως υποφέρει ο κύπριος πολίτης από την απουσία δημόσιας υγείας.

Συμφωνούμε πως θα πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις σωστά. Από την ώρα που δε μπορείς να ανταποκριθείς σε αυτές τις υποχρεώσεις πείτε μου πώς μπορείς να εφαρμόσεις ΓΕΣΥ. Δεν είναι για όλα αυτά που παλεύω τα τελευταία χρόνια; Και μου απαντούν ότι είμαι γιατρός ιδιώτης. Αφού είμαι γιατρός ιδιώτης γιατί παλεύω για τον δημόσιο τομέα; Εγώ υποστηρίζω και παλεύω να ενισχυθεί ο δημόσιος τομέας.

Ως γιατρός θα εγγραφείτε στο ΓΕΣΥ;

Όταν τελειώσει το κανονιστικό πλαίσιο να το συζητήσουμε.

Δεν έχετε αποφασίσει ακόμα δηλαδή.

Περιμένω το κανονιστικό πλαίσιο ακόμα. Η προσπάθεια στοχοποίησής μου από κάποιους είναι γιατί αντιλαμβάνονται ότι η εμπειρία που έχω, η τεχνογνωσία στα συστήματα υγείας αλλά και οι θέσεις μου είναι τόσο τεκμηριωμένες που από την ώρα που δεν μπορούν να τις αποδεχτούν και να τις απορρίψουν απλά με στοχοποιούν για να τις απαξιώσουν. Αυτό που πρέπει να ψάξουμε δεν είναι τι συμφέροντα εξυπηρετεί ο Σιζόπουλος αλλά τι συμφέροντα εξυπηρετούν αυτοί που πολεμούν αυτές τις θέσεις που προωθεί ο Σιζόπουλος οι οποίες θέσεις στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των προβλημάτων από την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, την ισχυροποίηση του δημόσιου τομέα για να αποτελέσει πραγματική ραχοκοκαλιά του συστήματος και τέλος, την προσφορά ποιοτικής περίθαλψης στους πολίτης σε ολόκληρη την επικράτεια, και κυρίως σε αυτούς τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους.

You may also like