ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολεία και φωτοβολταϊκών πάρκων στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές για δωρεάν ρεύμα

Μετά από τη σημερινή συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Κ.Σ. ΕΔΕΚ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος, με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΑΗΚ κ. Μ. Κωμοδρόμο και τον Γ. Διευθυντή της ΑΗΚ κ. Π. Ολύμπιο, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα ως ΕΔΕΚ να συναντηθούμε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Γενικό Διευθυντή της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Κατά τη συνάντηση ανταλλάξαμε απόψεις γύρω από ζητήματα που αφορούσαν κυρίως τα αναπτυξιακά προγράμματα της Αρχής Ηλεκτρισμού, όσον αφορά τη δημιουργία προϋποθέσεων για επάρκεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως, όμως, και της μείωσης της ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες θα γίνουν.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θέσαμε ορισμένα ζητήματα τα οποία αντιλαμβανόμαστε ότι βρίσκουν θετική απήχηση. Όπως για παράδειγμα τα θέματα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στα εκπαιδευτήρια έτσι ώστε να πετύχουμε μείωση ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα και σωστό κλιματισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ώστε οι συνθήκες εκπαίδευσης να είναι οι καλύτερες δυνατές. Καθώς επίσης και τα θέματα που έχουν σχέση με την δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι ενός συγκεκριμένου σημείου, μια συγκεκριμένη τιμή, στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της πατρίδας μας που θα έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν αυτό το προνόμιο οι μόνιμοι κάτοικοι αυτών των περιοχών. Αυτό να γίνει σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης αυτών των περιοχών και την ίδια στιγμή για την υποβοήθηση της μετακίνησης από αστικά κέντρα προς τις ορεινές και τις ημιορεινές περιοχές κατοίκων.

Τέλος, έγινε και μια ανταλλαγή πάνω σε ζητήματα που αφορούν κυρίως την έλευση του Φυσικού Αερίου με στόχο ακριβώς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τους νέους σχεδιασμούς για το καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέσει ενδεχομένως όλες τις περιοχές με τη χρήση Φυσικού Αερίου της περιοχής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουμε συνεννοηθεί με την Διεύθυνση και το Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού ότι αυτές οι συναντήσεις θα συνεχίσουν, η ανταλλαγή απόψεων θα συνεχίσει με κύριο ακριβώς στόχο μια εποικοδομητική συνδρομή από την πλευρά της ΕΔΕΚ έτσι ώστε αφενός μεν να μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια, να αυξήσουμε κατά το δυνατόν το ποσοστό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώσουμε ακριβώς την ανάγκη αγοράς θερμοκηπιακών ρύπων που ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο και τέλος, πώς θα δημιουργήσουμε συνθήκες επάρκειας όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια για να μην εξαρτόμαστε από άλλες ενδεχομένως πηγές».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η ΕΔΕΚ είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο που γίνονται οι διάφορες ενέργειες για μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Όπως γίνεται φανερό αυτό κυρίως θα εξαρτηθεί αφενός μεν από την αγορά του Φυσικού Αερίου και τη χρήση του Αυσικού Αερίου που θα είναι σε πλέον συμφέρουσα τιμή όταν θα ξεκινήσει να χρησιμοποιείται. Καθώς και το γεγονός ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα υποβοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση  και συνάμα θα γίνει μια εξοικονόμηση όλου αυτού του ποσού το οποίο θα είμαστε υποχρεωμένοι να ξοδεύουμε κάθε χρόνο για την αγορά θερμοκηπιακών ρύπων. Επίσης, η αναβάθμιση του τρόπου προμήθειας της χρήσης των καινούργιων λαμπτήρων καθώς και άλλα μέτρα θα συμβάλουν αποφασίστηκα στην μείωση και της κατανάλωσης ενέργειας αλλά και κατ’ επέκταση της τιμής την  οποία χρεώνονται οι πολίτες.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 21 Οκτωβρίου 2019

 

You may also like