ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΗΡΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ

Όσον αφορά την παραχώρηση σύνταξης χηρείας στους άνδρες ήταν πρόταση την οποία κατέθεσε στη Βουλή προ ετών η ΕΔΕΚ και η οποία είχε γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Εργασίας με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Στο αρχικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή προβλεπόταν η παραχώρηση της σύνταξης χωρίς περιορισμό σε όλους τους δικαιούχους ανεξαρτήτως χρόνου θανάτου της συζύγου τους. Ο συγκεκριμένος νόμος αρχικά αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια έγινε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο τον έκρινε ως αντισυνταγματικό. Γι’ αυτό και επανήλθε προς ψήφιση με τον περιοριστικό όρο δικαιούχοι να είναι όσοι απώλεσαν την σύζυγό τους μετά την 1/1/2018.

Ως εκ τούτου με βάση την απόφαση του δικαστηρίου το δίλημμα για τους βουλευτές ήταν συγκεκριμένο: ή ψηφίζουν το νομοσχέδιο και ικανοποιούν μέρος των δικαιούχων ή σε περίπτωση επανάληψης του προηγούμενου νόμου, να μην έχει το δικαίωμα κανένας να δικαιούχος να πάρει σύνταξη. Γι’ αυτό και η ΕΔΕΚ επέλεξε να ικανοποιήσει μέρος των δικαιούχων παρά το γεγονός ότι κρίνει ότι αυτό δεν αποτελούσε την καλύτερη λύση, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς την Κυβέρνηση, να αναθεωρήσει την απόφασή της και με συμπληρωματικό νομοσχέδιο να καλύψει το σύνολο των δικαιούχων.

Όσοι στο πλαίσιο του φθηνού λαϊκισμού και της ανέξοδης ρητορικής προσπαθούν να προβάλουν την θέση ότι έπρεπε να είχαν εγκριθεί όλοι οι δικαιούχοι, θα έπρεπε να είχαν το θάρρος να ενημερώσουν τους πολίτες, ότι η υιοθέτηση αυτής της πρότασης θα στερούσε την σύνταξη και πάλι από όλους τους δικαιούχους.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Ιουλίου 2019

You may also like