ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήλωση του προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Καταδικαστέες οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κ.Δ.

 

 

Νομίζω ότι είναι ομόφωνη η τοποθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου είναι καταδικαστέες οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ  και τα καινούργια δεδομένα που επιχειρεί η Τουρκία αυτή την στιγμή να προκαλέσει.

Όμως την ίδια στιγμή από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα ότι η δεύτερη πλάνη είναι χειρότερη της πρώτης. Αυτή την στιγμή το να υπάρχουν οι εντυπώσεις ,κάτω από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και η αίσθηση ή καλύτερα η ψευδαίσθηση ότι με συνεχείς μονομερείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς θα μπορέσει να γίνει επανέναρξη ενός διαλόγου που μπορεί να οδηγήσει σε μία δημοκρατική και βιώσιμη λύση , κάθε άλλο παρά θα φθάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, και ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε την Τουρκία στον διάλογο για να σταματήσει και τις προκλητικές της ενέργειες είναι ακόμη ένα ανεδαφικό στοιχείο.

Ως εκ τούτο αυτό που χρειάζεται είναι να στηριχθούμε στα διπλωματικά και πολιτικά όπλα που διαθέτει η Κ.Δ και με συγκεκριμένες δράσεις και εντός των Η.Ε. και εντός της Ε.Ε. να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υλοποιηθούν οι τουρκικοί στόχοι.

Πολύ περισσότερο αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι συνεχείς αυτές υποχωρήσεις σε ένα διάλογο όχι μόνο δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε μία δημοκρατική και βιώσιμη λύση αλλά αντίθετα υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσουν σε νομιμοποιήσει της διχοτόμησης και πολύ περισσότερο να φέρουν την Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των στρατηγικών της στόχων που είναι ξεκάθαροι:

Είναι ο στόχος του ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και πολύ περισσότερο της συνολικής ενσωμάτωσης της Κύπρου στην Τουρκική επικράτεια.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ :Η πολιτική ερμηνεία που κάνει η πολιτική ηγεσία στην Λευκωσία μέσα από συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για διαπραγματεύσεις ή αυτή η κλιμάκωση ουσιαστικά δείχνει και το ότι ουσιαστικά αυτή την στιγμή η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να μπεί σε μία τέτοια λογική. Ποια είναι η ερμηνεία που έχει η πολιτική Ηγεσία;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :Οι προσπάθειες  για να γίνουν διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχίσουν .Όπως αναφέραμε και στον πρόεδρο της δημοκρατίας , θα πρέπει αυτό το πλαίσιο να είναι τέτοιο που να δημιουργεί συνθήκες για πραγματική δημοκρατική και βιώσιμη λύση, και όχι απλά και μόνο μία διαδικασία και ένα πλαίσιο που ενδεχομένως να οδηγήσουν την Κ.Δ.  σε περαιτέρω περιπέτειες και να κατοχυρώσουν στην Τουρκία είτε πρόσθετο πολιτικό κεκτημένο ή παράγωγο δίκαιο όπως έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές.

You may also like