ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήλωση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου για την έναρξη της συζήτησης για την παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ

 

Έχει αρχίσει στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η συζήτηση του νομοσχεδίου με τους συνοδευόμενους κανονισμούς για τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων εντός  των νοσοκομείων, δημοσίων και ιδιωτικών, για να καλυφθούν οι ανάγκες στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ.

Εκ πρώτης όψεως πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μια αδήριτη αναγκαιότητα για αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και για ικανοποίηση ορισμένων ελάχιστων προϋποθέσεων για τη λειτουργία των φαρμακείων σε αυτούς τους χώρους.

Όμως από την πλευρά μας έχουμε διαπιστώσει μέσα από τους Κανονισμούς και τις πρόνοιες για την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσίας πως δημιουργούνται ζητήματα τα οποία ενδεχομένως θα προκαλέσουν ανισότητα όσον αφορά τα διάφορα ιατρικά κέντρα, ιδιωτικά και δημόσια, να ανταποκριθούν με επάρκεια σε αυτή τη νομοθεσία.

Την ίδια στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένας αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στα φαρμακεία που θα λειτουργούν στους νοσοκομειακούς χώρους με τα φαρμακεία του ιδιωτικού τομέα. Κι αυτό γιατί μέσα από διάφορες πρόνοιες θα επιτρέπεται να ικανοποιηθούν εξωνοσοκομειακοί ασθενείς ή ακόμη και το σύνολο των ασθενών που είναι δικαιούχοι στο Γενικό Σχέδιο Υγείας, που είναι το σύνολο των πολιτών .

Tην ίδια στιγμή, δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό αλλά και σε κάτοχο άδειας λειτουργίας αυτού του φαρμακείου εντός του νοσοκομείου να μπορεί με ειδικά διατάγματα να καθορίζει και το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα έχουν αυτά τα φαρμακεία.

Ο δικός μας ο φόβος λοιπόν είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα. Δε μπορεί για παράδειγμα αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς ή το νοσοκομείο του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας να εκπληρώσουν αυτές τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει ένα φαρμακείο. Άρα την ώρα που δεν θα μπορούν σημαίνει δεν θα λειτουργεί το φαρμακείο. Ποιος θα εξυπηρετήσει τους ασθενείς αυτούς σ’ αυτούς τους χώρους;

Όλα αυτά σε λεπτομέρειες θα έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε και να τα συζητήσουμε όταν θα γίνεται η κατ’ άρθρον συζήτηση. Όμως αυτό που θέλω ευθύς εξ’ αρχής να τονίσω είναι ότι για ακόμη μια φορά για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι το θέμα της κάλυψης της φαρμακευτικής αγωγής των πολιτών στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ, έρχεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μερικούς μήνες πριν από την έναρξη της εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Ένα νομοσχέδιο που είναι πολύπλοκο, πολυσέλιδο και άρα πολύ σημαντικό, θα συζητηθεί και πάλι με ταχύτητα για να μπορέσουμε να προλάβουμε την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Για ακόμα μια φορά η προχειρότητα αυτών των φορέων που είχαν  την ευθύνη για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ επιβεβαιώνεται, όπως έγινε με τον προϋπολογισμό του ΟΑΥ, όπως έγινε με τους κανονισμούς για τη συμμετοχή των προσωπικών και των ειδικών ιατρών που δεν ψηφίστηκαν ακόμη από τη Βουλή, γίνεται τώρα με το θέμα των φαρμάκων και των φαρμακείων και αντιλαμβάνεστε ότι για μας οι ανησυχίες είναι πολύ μεγάλες. Ο κίνδυνος να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα και σοβαρά λάθη στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ είναι πολύ μεγάλος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Μαρτίου 2019

You may also like