ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για στήριξη του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής και για το ανιχνευτικό πρόγραμμα ακοής για τα νεογνά

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Αναφορικά με τη συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής για την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να αναλάβει το ανιχνευτικό πρόγραμμα ακοής για τα νεογνά και αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος και ενέγραψε το θέμα προς συζήτηση, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Βουλής, δήλωσε:

«Είναι μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Είναι ένα πρωτοφανές γεγονός. Ανιχνευτικά προγράμματα τα οποία εδώ και χρόνια εφαρμόζονται με απόλυτη επιτυχία, με διεθνείς διακρίσεις για την ποιότητα και το αποτέλεσμα τους. Και την ίδια στιγμή της δωρεάν προσφοράς αυτών των υπηρεσιών σε ολόκληρο τον πληθυσμό και το κράτος να επιβαρύνεται με ελάχιστα χρήματα, συγκεκριμένα με 320 χιλιάδες για το σύνολο των προγραμμάτων για ολόκληρο τον χρόνο, αντί να αξιοποιηθεί, αντί να ενισχυθεί και να στηριχθεί το κέντρο προληπτικής παιδιατρικής με διάφορους τρόπους, το Υπ. Υγείας προχωρά εις την διάσπαση, του ενός από τα τρία ανιχνευτικά προγράμματα για να πραγματοποιείται παράλληλα και από το Υπ. Υγείας.

Πέραν από το γεγονός ότι αυτή η διάσπαση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αυξάνει το κόστος για την εφαρμογή του συγκεκριμένου ανιχνευτικού προγράμματος, ενώ τίθεται και υπό αμφισβήτηση τελικά η αξιοπιστία τόσο των αποτελεσμάτων όσο και της δυνατότητας κάλυψης με αποτελεσματικό τρόπο του συνόλου του πληθυσμού, του συνόλου δηλαδή των νεογέννητων γι’ αυτό το ανιχνευτικό πρόγραμμα.

Ενώ θα μπορούσε το κράτος να προχωρήσει στην κάλυψη και των τριών προγραμμάτων και την ίδια στιγμή να αξιοποιήσει το κέντρο προληπτικής παιδιατρικής και να το εντάξει κάτω από την δική του ευθύνη και καθοδήγηση, καλύπτοντας μάλιστα και το σύνολο των εξόδων για τη λειτουργία του προγράμματος, προχωρά μόνο με το ένα από τα τρία προγράμματα.

Όμως το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι σήμερα βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Είναι γνωστό ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια πια είναι αυτονομημένα, είναι μέρος ενός ημικρατικού οργανισμού και όφειλε το κράτος σε αυτή την περίπτωση να προχωρήσει σε αίτημα δημοσίων προσφορών για να αποφασίσει, ενδεχομένως ποιοτικά και οικονομικά, ποιος φορέας είναι αυτός που θα έχει περισσότερη αξιοπιστία για να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα.

Εκτιμώ ότι όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν δεν είναι τυχαία γεγονότα. Δεν μπορώ να τα θεωρήσω ότι είναι μέρος είτε άγνοιας είτε ενδεχομένως μιας προσπάθειας συγκέντρωσης σε κυβερνητικό επίπεδο αυτών των υπηρεσιών. Πολύ φοβούμαι ότι πίσω από αυτή την ενέργεια κρύβονται σκοπιμότητες. Δεν είναι της ώρας ενδεχομένως να αποκαλυφτούν αυτές οι σκοπιμότητες, όμως πιστεύω ότι στην προοπτική του χρόνου  θα διαφανούν.  Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον.

Ευχαριστώ».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ο κ. Σιζόπουλος γνωρίζει τις συγκεκριμένες σκοπιμότητες, ο Προέδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:

«Όχι. Τις συγκεκριμένες σκοπιμότητες δεν τις γνωρίζω αλλά δεν μπορώ να θεωρήσω ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα λαμβάνονται τόσο επιφανειακά και τόσο επιπόλαια τέτοιες αποφάσεις. Άρα για να προχωρήσουμε με αυτό τον τρόπο και μάλιστα στο ένα από τα τρία από τα ανιχνευτικά προγράμματα σημαίνει ότι κάτι κρύβεται πίσω από την υπόθεση. Και όπως τονίστηκε και στην Επιτροπή θα αναμέναμε από πλευράς του Υπουργείου να κάνει και μια  αξιολόγηση για το πόσα εκατομμύρια ευρώ έχει εξοικονομήσει το κυπριακό κράτος  μέσα από τις έγκαιρες διαγνώσεις των ανιχνευτικών προγραμμάτων του κέντρου προληπτικής παιδιατρικής τα τελευταία τριάντα χρόνια που λειτουργεί. Και να τα συγκρίνουμε με τα ψίχουλα τα οποία ουσιαστικά δίνει ως κρατική χορηγία κάθε χρόνο».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 27 Ιουνίου 2019

You may also like

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ