ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήλωση Προέδρου Κ. Σ. ΕΔΕΚ και Προέδρου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, Μαρίνου Σιζόπουλου, για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων κ. Christian Cambon Περαιτέρω αναβάθμιση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στο χώρο της Μέσης Ανατολής

Μετά τη συνάντηση του κ. Σιζόπουλου με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων κ. Christian Cambon, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για τη διαχρονική και σταθερή στήριξη και φιλία που προσφέρει η Γαλλία στην Κύπρο. Μας απασχόλησαν ουσιαστικά τρία επίκαιρα θέματα.

Το πρώτο όπως ήταν φυσικό, η δυνατότητα της περαιτέρω αναβάθμισης της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Στο πλαίσιο ακριβώς της δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στο χώρο της Μέσης Ανατολής.

Το δεύτερο, το πώς ακριβώς θα μπορέσει η Γαλλία να στηρίξει αποφασιστικά την ολοκλήρωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτι το οποίο θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό, και την ίδια στιγμή ακριβώς τη στήριξη της κατασκευής του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου γνωστού ως East Med, για να μπορεί να προσφέρει ενεργειακή επάρκεια στην Ευρώπη αλλά κυρίως στη Γαλλία.

Και το τρίτο ως οι χώρες που χαρακτηριζόμαστε ως τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στο χώρο της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, περιοχής ιδιαίτερα κρίσιμης και ευαίσθητης, το πώς θα μπορέσουμε στο πλαίσιο μιας σωστής συνεργασίας να αντιμετωπίσουμε κατά τρόπο αποτελεσματικό τις προσφυγικές και τις μεταναστευτικές  ροές οι οποίες υπάρχουν.

Εκτιμούμε ακριβώς ότι η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει έναν αποφασιστικό, ένα σημαντικό ρόλο, ηγετικό ρόλο τόσο στο πλαίσιο της λειτουργίας των Med 7 που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες συγκεκριμένες, μέχρις στιγμής, συναντήσεις, αλλά πολύ περισσότερο για το πώς μια ηγετική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί με την παρουσία, τη δράση, και τις πολιτικές της παρεμβάσεις, να δημιουργήσει συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας στον ευαίσθητο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως είναι αντιληπτό αυτές οι συναντήσεις θα συνεχίσουν γιατί ακριβώς ο στόχος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Ιουνίου 2019

You may also like