ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ, Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ Η κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα επαρκές και αποτελεσματικό δίκτυο συνεργασίας με τη θεσμική εκπροσώπηση της Κύπρου στην ΕΕ, τον Κύπριο Επίτροπο, τα κόμματα και τους ευρωβουλευτές τους για αδρανοποίηση ή και διαφοροποίηση των αρνητικών στοιχείων της έκθεσης για την Τουρκία προς θετική κατεύθυνση

Η έκθεση για την Τουρκία την οποία υιοθέτησε χθες η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία.

Ανάμεσα στα θετικά στοιχεία τα οποία πρέπει να τύχουν αξιοποίησης και εκμετάλλευσης από την κυπριακή κυβέρνηση είναι φυσικά το ότι καλείται η Τουρκία να:

  • Αρχίσει την αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο.
  • Αποδώσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Σ.Α.
  • Απόσχει από κάθε ενέργεια που διαφοροποιεί το δημογραφικό ισοζύγιο στο νησί.
  • Σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της.

Ανάμεσα στα πολύ αρνητικά στοιχεία της έκθεσης είναι η αναφορά για συνέχιση της ad hoc επιτροπής για προετοιμασία των Τουρκοκυπρίων και εξοικείωσή τους με το κεκτημένο ενώ η διαδικασία συνομιλιών δεν είναι σε εξέλιξη και αφού το πλαίσιο εναρμόνισης αφορά υποψήφια προς ένταξη κράτη.

Καλούμε την κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα επαρκές και αποτελεσματικό δίκτυο συνεργασίας με τη θεσμική εκπροσώπηση της Κύπρου στην ΕΕ, τον Κύπριο Επίτροπο, τα κόμματα και τους ευρωβουλευτές τους, ώστε να εργαστούν συλλογικά και συστηματικά για αδρανοποίηση ή και διαφοροποίηση των αρνητικών στοιχείων της έκθεσης προς θετική κατεύθυνση.

Η συζήτηση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας επιβεβαιώνει ότι η προοπτική της ειδικής σχέσης κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Για την ΕΔΕΚ δεν είναι νοητή η όποια εμπορική, πολιτική ή και οικονομική αναβάθμιση της σχέσης της Τουρκίας με την Ε.Ε  εάν προηγουμένως δεν υλοποιήσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 21 Φεβρουαρίου 2019

You may also like