ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΔΕΚ ΠΑΦΟΥ ΗΛΙΑ ΜΥΡΙΑΝΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Μετά από επανειλημμένες συνεδριάσεις για το θέμα της καθυστέρησης του σχεδιασμού για τη λειτουργία της ελεύθερης και ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας και μετά από επτά χρόνια καθυστέρηση, έχουμε ακούσει σήμερα από τη ΡΑΕΚ να αποσύρει την εμπιστοσύνη της προς τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς και ενέργειας. Διερωτόμαστε μετά από αυτήν τη δήλωση, αν το Υπουργείο Ενέργειας προτίθεται να επανεξετάσει τη θέση του για το ζήτημα της πρότασης που έχει κάνει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Θεωρούμε ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις το Υπουργείο  δεν θα πρέπει να μείνει ταμπουρωμένο πίσω από αυτή την θέση, αλλά να ξανασυζητήσει το ενδεχόμενο αυτής της προσφοράς από το ΧΑΚ. Να πούμε ότι έχουμε καλέσει στην επόμενη συνεδρία να παραστούν η ΡΑΕΚ,  ο Διαχειριστής του Συστήματος, η Αρχή Ηλεκτρισμού και το Υπουργείο  για να ξεκαθαρίσει όλο αυτό το ζήτημα που έχει σήμερα προκύψει. Δεν δόθηκαν οποιεσδήποτε διευκρινίσεις ή απαντήσεις από πλευράς του Υπουργείου, αλλά εμείς στην επόμενη συνεδρία θα αναμένουμε όλα αυτά τα ερωτήματα να απαντηθούν.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ενημέρωσης που είχαμε για το Brexit  έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο να καταθέσει οποιαδήποτε νομοσχέδια αφορούν την πιθανή έξοδο είτε με συμφωνία είτε χωρίς συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να μην έχουμε τα προηγούμενα που είδαμε στην Ολομέλεια με το ζήτημα του Νόμου περί Δικαιωμάτων ορισμένων υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στη Δημοκρατία. Από πλευράς Υπουργού αναφέρθηκε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα το έχουν υπόψη τους και θα κινηθούν οι διαδικασίες με κανονικούς ρυθμούς.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο θέμα σε σχέση με την αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς τις τράπεζες, έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων από πάρα πολλές επιχειρήσεις και από άτομα που εκφράζουν τη δυσφορία τους με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι εκτιμήσεις για τα ακίνητά τους για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση.

Πολλές φορές αυτές οι εκτιμήσεις  όπως μας αναφέρουν βρίσκονται σε αντίφαση και σε αντίθεση με σκοπό αντί να γίνονται αναδιαρθρώσεις, να γίνονται εκποιήσεις. Αυτά τα έχουμε καταθέσει στην Επιτροπή και αναμένουμε ότι θα μας δοθούν ξεκάθαρες εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται αυτές οι εκτιμήσεις.  Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν γίνει και καταγγελίες στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο  ο οποίος τις έφερε εις γνώση μας και αυτός ήταν ο λόγος που γράφτηκε το θέμα ως αυτεπάγγελτο στην Επιτροπή.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 9 Απριλίου 2019

You may also like