ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δηλώσεις του Βουλευτή της ΕΔΕΚ κ.Ηλία Μυριάνθους για την Πρόταση Νόμου της ΕΔΕΚ για τη ρύθμιση της λειτουργίας των Airbnb, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για έλλειψη προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία.

Δήλωση του Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ηλία Μυριάνθους για ρύθμιση λειτουργίας των Airbnb

Σχετικά με  την πρόταση νόμου που αφορά τη ρύθμιση και τη  λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων στο πλαίσιο της διαδικτυακής πλατφόρμας, τα λεγόμενα Airbnb έχουμε επανακαταθέσει την πρόταση νόμου μαζί με τον κ. Αφέρωφ Νεοφύτου, μετά και από την ψήφιση της νέας νομοθεσίας για τα τουριστικά και ξενοδοχειακά καταλύματα. Υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις οι οποίες θα πρέπει να ενσωματωθούν στη συγκεκριμένη πρόταση νόμου. Φαίνεται γενικά ότι όλες οι πλευρές ασπάζονται αυτές τις εισηγήσεις, οπόταν αναμένεται μετά το Πάσχα θα επανασυζητηθεί με την ενσωμάτωση των προτάσεων και να προχωρήσει στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός, πέριξ των 40 000 τουριστικών καταλυμάτων (διαμερίσματα, επαύλεις κτλ), τα οποία είναι μη αδειούχα και επομένως δεν ελέγχονται και παράλληλα δεν καταβάλλουν τα σχετικά δικαιώματα που καταβάλλουν όσα είναι αδειοδοτημένα. Θεωρούμε ότι με την εν λόγω πρόταση όλα αυτά θα ρυθμιστούν και παράλληλα θα αναβαθμιστεί ποιοτικά και το τουριστικό μας προϊόν.

Η πιο σημαντική εισήγηση στην πρόταση είναι ότι όλα αυτά τα τουριστικά καταλύματα τα οποία δε μπορούσαν να αδειοδοτηθούν λόγω της νομοθεσίας, θα μπορούν να αδειοδοτηθούν μέσα από ένα ειδικό καθεστώς ούτως ώστε από τη μια να υπάρχει η παρακολούθηση από την αρμόδια αρχή που είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού και από την άλλη το ίδιο το κράτος να μπορεί να ελέγχει την ποιότητα του κάθε προσφερόμενου προϊόντος, το οποίο είναι το κυριότερο που μας απασχολεί.

Επειδή έχουν λεχθεί πολλά για το θέμα της φοροδιαφυγής πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν έχει καμιά σχέση με την πρόταση νόμου και είναι κάτι που αφορά τη νομοθεσία του φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε έχει εισόδημα στην Κύπρο υποχρεούται να το δηλώνει. Αν δεν το πράττει έχει τις επιπτώσεις που προνοεί η νομοθεσία του φόρου εισοδήματος. Η πρόταση νόμου δεν έχει σχέση μ΄αυτό το ζήτημα.

 

Δήλωση  Βουλευτή της ΕΔΕΚ κ.Ηλία Μυριάνθους για πληρωμή του τέλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Αναφορικά με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι συνάδερφοι Ανδρέας Κυπριανού και Νίκου Νουρή για την απαλλαγή των γεωργών από την πληρωμή του τέλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είμαστε σύμφωνοι, για να μειωθεί το κόστος των γεωργών  ώστε να αντεπεξέρχονται ανταγωνιστικά.

 

Δήλωση του Βουλευτή της ΕΔΕΚ κ.Ηλία Μυριάνθους για την έλλειψη προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία

Συνεχίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου η συζήτηση για την έλλειψη προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία. Εδώ και δύο χρόνια γίνονται συζητήσεις για να βρεθεί λύση για την έλλειψη προσωπικού. Δυστυχώς, οι ζητήσεις αυτές συνεχίζονται και οι εξελίξεις μας έχουν ήδη προλάβει. Υπάρχει μια σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε όσο το δυνατόν πιο άμεσες λύσεις για να απαμβλυνθεί στο βαθμό που ει δυνατόν το πρόβλημα.

Έχει αναφερθεί ότι μια μέση λύση θα ήταν η παραχώρηση αδειών εργοδότησης σε φοιτητές και σε αιτητές πολιτικού ασύλου. Για αυτές τις δύο περιπτώσεις χρειάζονται κάποιες ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε νόμιμα πλαίσια. Από την άλλη, υπάρχει ζήτημα από την πλευρά της Υπουργού Εργασίας να υπογραφτεί το συγκεκριμένο διάταγμα.

Αναμένουμε το ζήτημα αυτό να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να μην μας προλάβουν οι εξελίξεις εν όψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Αναμφίβολα η σοβαρή αυτή έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει και τους ίδιους τους εργοδότες σε ό,τι αφορά το ύψος των παρεχόμενων μισθολογικών επιπέδων που είναι από τα βασικότερα στοιχεία προσέλκυσης εργατικού δυναμικού.

 

Γραφείο Τύπου ΕΔΕΚ,

Λευκωσία, 16 Απριλίου 2019

 

 

 

You may also like

Κωστής Ευσταθίου

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ