ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δηλώσεις Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου

Η ΕΔΕΚ υπέδειξε τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα από την επικείμενη τριμερή και πενταμερή διάσκεψη

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Όσον αφορά τόσο το θέμα της σύγκλησης τριμερούς διάσκεψης με στόχο την σύγκλιση των όρων αναφοράς και την επιβεβαίωσή τους, καθώς και την σύγκληση στην συνέχεια της άτυπους πενταμερούς διάσκεψης, ως ΕΔΕΚ είχαμε από την αρχή εκφράσει της επιφυλάξεις μας καθώς επίσης υποδείξαμε και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτό το ενδεχόμενο, από αυτή την διαδικασία.

Σήμερα μετά την λεπτομερειακή ενημέρωση που είχαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για αυτή την ενημέρωση, επιβεβαιώνεται κατά την άποψή μας ότι πορευόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά.

Γιατί βλέπουμε και τις δημόσιες τοποθετήσεις της Τουρκίας κυρίως τους όρους τους οποίους θέτει και ως εκ τούτου εάν και κατά πόσο κάποιοι από αυτούς τους όρους για να πραγματοποιηθούν αυτές οι συναντήσεις υιοθετηθούν από τον ΓΓ τότε αντιλαμβάνεστε πως οι κίνδυνοι τότε θα είναι υπαρκτοί».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η Τουρκία θέτει όρους κατά την τριμερή, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Το βλέπουμε δημόσια».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημέρωνε πρώτα τους πολιτικούς αρχηγούς για τις πληροφορίες που έχει η Λευκωσία από το παρασκήνιο και τις επαφές ξένων κυβερνήσεων, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Η ενημέρωση ακριβώς επιβεβαιώνει αυτά που η Τουρκία δημόσια στην ουσία ζητά με προκλητικές ενέργειες και κυρίως με όρους τους οποίους θέτει για την πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν η Τουρκία θέτει βέτο ακόμη και για μία άτυπη πενταμερή εντός Δεκεμβρίου, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Αυτά, είναι κάτι που θα δούμε στην πορεία. Αλλά βλέπετε τις δημόσιες τοποθετήσεις.

Ως εκ τούτου εμείς ανησυχούμε και γι΄αυτό ακριβώς υποδείξαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ελπίζουμε να γίνει αποδεκτό, ότι δηλαδή πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για να διαχειριστούμε όλα τα ενδεχόμενα σενάρια γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε στο τέλος αυτή η κατάσταση πως θα εξελιχθεί. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποφύγουμε τους κινδύνους που η Τουρκία αυτή την περίοδο θα επιχειρήσει είτε γιατί ακριβώς από την μία θέλει να κερδίσει χρόνο ενόψει άλλων προτεραιοτήτων που έχει αυτή την στιγμή, είτε ενδεχομένως, μέσα από αυτή την στάση της θέλει να κεφαλαιοποιήσει πρόσθετα πολιτικά κεκτημένα όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα θέματα που σχετίζονται με τον Ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ, Δημήτρη Παπαδάκη, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Δεν υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις. Είναι θέμα εσωτερικής διαχείρισης και ως εκ τούτου όλα να τα περιμένετε την ώρα που πρέπει».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Νοεμβρίου 2019

You may also like