ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δηλώσεις Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για το ΕΣΤΙΑ

Το ΕΣΤΙΑ χρειάζεται ριζικές λύσεις και όχι ημίμετρα

Αμέσως μετά τη σχετική συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, δήλωσε:

“Παρά τις προσπάθειες βελτίωσης στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, όπως για παράδειγμα η παράταση της αίτησης υποβολής της συγκεκριμένης αίτησης, την ίδια στιγμή  υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις οι οποίες έχουν γίνει σχετικά με τη διαδικασία υποβολής της αίτησης. Το ζητούμενο είναι ένα: ότι το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ πελαγοδρομεί. Και η επιβεβαίωση αυτού είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν πέραν των 10,000 ατόμων που είναι δικαιούχοι για να υποβάλουν αίτηση, αλλά μέχρι στιγμής, δυόμιση σχεδόν μήνες από την έναρξη της εφαρμογής του συγκεκριμένου Σχεδίου, έχουν υποβάλει αίτηση περίπου το 5-6% αυτών των ατόμων.

Εάν υπολογίσουμε ότι και σε αυτές τις αιτήσεις θα υπάρχουν κάποιες οι οποίες δεν πληρούν τα κριτήρια και θα απορριφθούν, αντιλαμβάνεστε ότι στην ουσία το Σχέδιο αυτό δεν εξυπηρετεί τον στόχο για τον οποίο ουσιαστικά έχει σχεδιαστεί. Γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνουν άλλες ριζικές λύσεις όσον αφορά τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Μια από τις ριζικές λύσεις ήταν η πρόταση την οποία η ΕΔΕΚ κατέθεσε στο Κοινοβούλιο και η πλειοψηφία την απέρριψε, ότι από τη στιγμή που ο δανειολήπτης αντιλαμβάνεται ότι έχει υπερχρεώσεις, παράνομες χρεώσεις που δεν δικαιολογούνται και προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, να υπάρχει αναστολή της διαδικασίας εκποίησης μέχρι τη λήψη της τελικής απόφασης.

Το δεύτερο στοιχείο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν δυνατή η αναδιάρθρωση των δανείων για να καταστούν εξυπηρετούμενα, ήταν γιατί ακριβώς, στην ιδιωτική συμφωνία που έγινε για τη σύναψη του δανείου υπήρχε αλλαγή ενός μόνο όρου που αφορούσε την τιμή του ακινήτου που μπήκε υποθήκη με αποτέλεσμα η μείωση της τιμής του ακινήτου στη συνέχεια να μην καλύπτει το δάνειο το οποίο υπήρχε, η τράπεζα να ζητά από τον δανειολήπτη είτε άλλο ακίνητο ως εγγύηση είτε άλλες εγγυήσεις, προσωπικές, που στην ουσία δεν μπορούσε να τις εξασφαλίσει και γι’ αυτό ένας μεγάλος αριθμός δανείων δεν κατέστη δυνατό να γίνουν εξυπηρετούμενα.

Άρα αυτό που χρειάζεται είναι ριζικές λύσεις με αποφασιστικότητα και όχι ημίμετρα όπως αυτά που επιχειρούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε.  

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Νοεμβρίου 2019

You may also like