ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δηλώσεις Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ για τα θέματα του ΓεΣΥ

Απαιτούμε την ύπαρξη ισχυρού εποπτικού μηχανισμού στο ΓεΣΥ

Η δημοσιοποίηση κάποιων προκαταρτικών στοιχείων και αποτελεσμάτων από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας αναφορικά με την διασπάθιση ή καλύτερα το φαγοπότι το οποίο πραγματοποιήθηκε τους πρώτους μήνες του ΓεΣΥ, επιβεβαιώνουν αυτά που από την αρχή η ΕΔΕΚ έθετε ως βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός σωστού ΓεΣΥ προς όφελος των πολιτών. Για αυτές τις θέσεις τις οποίες εξέφρασε η ΕΔΕΚ είχαμε στοχοποιηθεί από πάρα πολλές κατευθύνσεις και πλευρές.

Το ζητούμενο αφενός μεν θα έπρεπε να είναι η σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ και η σωστή αξιοποίηση του ιατρικού προσωπικού για να αποφευχθούν όλα αυτά αλλά και μια δεύτερη παράμετρος την οποία από την πλευρά της ΕΔΕΚ είχαμε θέσει και απορρίφθηκε ήταν η ανάγκη να υπάρχει ένας ισχυρός εποπτικός μηχανισμός, ανεξάρτητος από το Υπουργείο Υγείας και από τον ΟΑΥ για να μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά και αποφασίστηκα στην μείωση της διασπάθισης των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη.

Την ίδια στιγμή που διαπιστώνουμε αυτές όλες τις εκτροπές από την οικονομική διαχείριση, διαπιστώνουμε να υπάρχει μια σημαντική μείωση του επιπέδου της προσφερόμενης περίθαλψης στους πολίτες.

Είναι λοιπόν ώρα και καιρός όπως το τονίσαμε κάποιοι να αναλάβουν την ευθύνη, κάποιοι θα πρέπει να σκεφτούν τους πολίτες και σε επίπεδο υγείας και σε επίπεδο φορολογίας, έτσι ώστε το ΓεΣΥ να διασφαλιστεί, να ισχυροποιηθεί για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο και τον ρόλο για τον οποίο θεσπίστηκε.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε εποικοδομητικές προτάσεις, έστω και αν αυτές δεν αρέσουν σε κάποιους, έστω και αν αυτές οι προτάσεις μας στοχοποιούν, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι πολίτες και η προσφορά υψηλής ποιότητας περίθαλψης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τί περιμένει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ από την αυριανή συνάντηση στην Βουλή και ποιες προσδοκίες μεταβαίνει, ο Προέδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:

Εγώ θα προσέλθω σε αυτή την συνάντηση με πολύ χαμηλές προσδοκίες. Αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα είναι κυρίως τα πολιτικά κόμματα, διαπιστώνοντας όλα αυτά τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουμε βιώσει τους πρώτους μήνες να έχουν την αποφασιστικότητα να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ως ΕΔΕΚ πότε δεν κρυφτήκαμε. Έχουμε ξεκαθαρίσει τις θέσεις μας. Για εμάς αυτή την περίοδο θα πρέπει άμεσα να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση είναι η γρήγορη, η άμεση και η αποτελεσματική αναβάθμιση και στήριξη των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων προτού είναι αργά, προτού καταρρεύσουν γιατί βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και το δεύτερο θα πρέπει να γίνει αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο θεσμός του προσωπικού Ιατρού.

Για να είμαστε ξεκάθαροι εμείς θεωρούμε πια ότι ο προσωπικός ιατρός δεν πρέπει να λειτουργεί στην βάση της λίστας των ασθενών που έχει εγγεγραμμένους αλλά στην βάση των επισκέψεων που δέχεται. Να ενισχύσουμε αυτό που ήδη η νομοθεσία προβλέπει. Να διευκολύνουμε την πρόσβαση του ασθενή στον ειδικό ιατρό γιατί αυτό στην ουσία θα βοηθήσει στην μείωση της σπατάλης που γίνεται, στην διευκόλυνση του ασθενή για να έχει γρήγορη περίθαλψη και στην κατάργηση των λιστών αναμονής που δυστυχώς μεταφέρθηκαν από τον Δημόσιο Τομέα και στον Ιδιωτικό Τομέα.

Αυτά για εμάς είναι τρεις σημαντικές αποφάσεις οι οποίες μπορούν να αναδομήσουν σωστά το ΓεΣΥ χωρίς να αλλάζεται η φιλοσοφία του.

Η φιλοσοφία του ΓεΣΥ αλλάζει με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, του ΟΚΥΠΥ και του ΟΑΥ που δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία όπως ψηφίστηκε αλλά την εφαρμόζουν με τρόπο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων είτε λόγω άγνοιας που υπάρχει και αδυναμίας σωστής υλοποίησης και εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Δεκεμβρίου 2019

You may also like