ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δηλώσεις Προέδρου ΕΔΕΚ και Υφυπουργού Ναυτιλίας μετά την ολοκλήρωση της σημερινής τους συνάντησης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνου Σιζόπουλου, και της Υφυπουργού Ναυτιλίας, κ. Νατάσας Πηλείδου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η κ. Πηλείδου δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και τους συνεργάτες του για την ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε σήμερα. Είναι πολιτική του Υφυπουργείου Ναυτιλίας να κρατούμε ενήμερα όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τις εξελίξεις στην ναυτιλία και να έχουμε μια εποικοδομητική συνεργασία στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούμε να αναπτύξουμε τη ναυτιλία. Σήμερα συζητήσαμε για πολλά και διάφορα θέματα τα οποία μας απασχολούν και πιστεύω ότι όλες οι εισηγήσεις οι οποίες προέκυψαν κατά τη συζήτηση μας θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν με τρόπο που να ωφελήσει την κυπριακή ναυτιλία, την ώθηση του κυπριακού νηολογίου αλλά και ευρύτερα τον κυπριακό ναυτιλιακό κόμβο. Ευχαριστώ».

Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Είναι πολύ καλά γνωστό ότι ο ναυτιλιακός τομέας είναι ένας από τους πλέον ισχυρούς πυλώνες της κυπριακής οικονομίας. Ένα πυλώνας ιδιαίτερα σταθερός, όμως την ίδια στιγμή και ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και ως εκ τούτου είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε να διαμορφώνουμε πολιτικές, έτσι ώστε να τον διατηρήσουμε στα ψηλά επίπεδα που βρίσκεται μέχρι σήμερα, για χάρη της κυπριακής οικονομίας, για χάρη της ανάπτυξης αλλά κυρίως και της κυπριακής κοινωνίας.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Υφυπουργό Ναυτιλίας για το γεγονός ότι έχουμε μια σταθερή συνεργασία, συχνές και σταθερές συναντήσεις ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμού για το πώς όλοι από την πλευρά μας μπορούμε να συμβάλουμε ακριβώς στην επιτυχία αυτού του στόχου.

Θεωρώ και εγώ, με τη σειρά μου, ότι η σημερινή συνάντηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και θα συνεχίσει αυτή η προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι το έχω τονίσει πάρα πολλές φορές  ότι η ΕΔΕΚ είναι ένα κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αυτό όμως δεν μας στερεί του δικαιώματος να συνεργαζόμαστε με τρόπο εποικοδομητικό και με το υφυπουργείο Ναυτιλίας αλλά και με άλλες κρατικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος της πατρίδας μας. Η περίπτωση της Ναυτιλίας ενέχει και άλλη ιδιαίτερη σημασία δεδομένου του εμπάργκο, το οποίο εδώ και πάρα πολλά χρόνια αντιμετωπίζουμε από την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες κυπρογενείς υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2005 και τις οποίες μέχρι στιγμής δεν υλοποιεί. Την ίδια στιγμή θα πρέπει ακριβώς και προς αυτό τον τομέα να αναπτύξουμε τη δράση μας γιατί δεν είναι δυνατόν την ώρα που η Τουρκία παραβιάζει αυτές τις συμφωνίες τις οποίες ανέλαβε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες να αξιοποιούν ακριβώς την παρανομία της Τουρκίας προς όφελος των δικών τους συμφερόντων και σε βάρος των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό νομίζω ότι υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο συνεργασίας, ανταλλαγής απόψεων και κυρίως εποικοδομητικής συνδρομής».

Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου προς την Υφυπουργό Ναυτιλίας για τα θέματα της ναυτιλίας και του Brexit, η Υφυπουργός απάντησε:

«Ενόψει Brexit είχαμε κάποιες θετικές εξελίξεις σχετικά με τις ναυτασφαλιστικές εταιρίες οι οποίες είχαν επιδείξει κάποιο ενδιαφέρον. Προστέθηκε πριν κάποιους μήνες μία εταιρεία, ένας τέτοιος οργανισμός στη λίστα και είναι σε στάδιο αδειοδότησης. Ευελπιστούμε όλα να πάνε καλά και ότι όντως θα δημιουργήσει παρουσία στην Κύπρο. Πέρα αυτού σίγουρα υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα, επομένως είμαστε συνεχώς σε επαφή με τις Βρετανικές εταιρίες με τις οποίες συνεργαζόμαστε, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι και σε περίπτωση άτακτου Brexit θα είναι προετοιμασμένες και θα έχουν λάβει όλα τα μέτρα για να μην υποστούν την οποιαδήποτε ζημία σε μια τέτοια περίπτωση».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 19 Ιουλίου 2019

 

 

You may also like