ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διαμόρφωση κοινής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου με στόχο την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας

Μετά από τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνου Σιζόπουλου, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Ως απολογισμό της συνάντησης θα μπορούσα να πω ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Και έχω την εντύπωση ότι το ίδιο ενδιαφέρουσα ήταν  και για τους συνομιλητές μου. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θέσαμε δύο ζητήματα:

Το ένα αφορούσε τους όρους αναφοράς και την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Και στην ουσία υποδείξαμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση αποδοχής των 3 όρων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.  Να αποτελέσουν ενδεχομένως από μόνοι τους το πλαίσιο διαπραγμάτευσης του κυπριακού. Γιατί ακριβώς και οι 3 όροι προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στην τουρκική πλευρά ενώ θέτουν  σε σοβαρούς κίνδυνους την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το δεύτερο στοιχείο αφορούσε τις προτάσεις της ΕΔΕΚ για την ανάγκη στη σημερινή περίοδο των  προκλητικών τουρκικών  ενεργειών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ενεργειών  του κατοχικού καθεστώτος για τον εποικισμό της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια ενιαία πολιτική Ελλάδας και Κύπρου για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού και αναλύσαμε στον Πρόεδρο της Βουλής και  τους συνεργάτες του το ότι κατά την άποψή μας αυτή η πολιτική θα πρέπει να στηριχθεί σε  3 βασικούς πυλώνες:

  • Τον πολιτικό πυλώνα  με συγκεκριμένες δράσεις στα ΗΕ και την ΕΕ,
  • τον ενεργειακό με  περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών  αξιοποιώντας εμπλεκόμενα συμφέροντα που υπάρχουν στην περιοχή για  την ολοκλήρωση  του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τέλος
  • τον στρατιωτικό πυλώνα με προεξάρχουσα την επανενεργοποίηση  του δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου αλλά και την παρουσία αυξημένα αριθμητικά και οπλικά  ελληνικού στρατού στην Κύπρο για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας  αξιόπιστης υποστήριξης των δύο πολιτικών πυλώνων που ανέφερα προηγουμένως, του ενεργειακού και πολιτικού. Γιατί είναι προφανές χωρίς μια αξιόπιστη στρατιωτική  συνδρομή η πολιτική και ενεργειακή διάσταση του προβλήματος είναι στην ουσία έπεα πτερόεντα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Και ο ίδιος εκφράστηκε για τα όσα έχει ακούσει ότι ήταν πάρα πολύ ενδιαφέροντα αλλά το πιο σημαντικό είναι ο ίδιος  να αξιολογήσει με τους συνεργάτες του τα όσα  έχει ακούσει και ενδεχομένως να ληφθούν οι ανάλογες  πρωτοβουλίες ή να γίνουν εκείνες οι μεθοδεύσεις που σταδιακά η κοινή πολιτική Ελλάδας και Κύπρου να πάρει σάρκα και οστά.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 12 Σεπτεμβρίου 2019

You may also like