ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΥ 

ΟΜΑΔΕΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟ

Συμπληρώνονται σήμερα 55 χρόνια από την απελευθέρωση του Πενταδακτύλου που είχε καταληφθεί τα Χριστούγεννα του 1963 από τους Τούρκους στασιαστές της ΤΜΤ και της ΤΟΥΡΔΥΚ.

Η απελευθέρωση του Πενταδακτύλου ήταν αποτέλεσμα της ηρωικής επιχείρησης των Κοκκινοσκούφηδων οι οποίοι βρίσκονταν κάτω από την πολιτική καθοδήγηση του Ιδρυτή και Επίτιμου Πρόεδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη και οι οποίοι δρούσαν υπό τον έλεγχο και την καθοδήγηση του νόμιμου κράτους και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Οι «Λόχοι Λυσσαρίδη» κάτω από τις διαταγές του στρατιωτικού διοικητή τους, αγωνιστή της ΕΟΚΑ Δώρου Ηλία, παρά τον πενιχρό οπλισμό που διέθεταν, όχι μόνο κατόρθωσαν να απελευθερώσουν τον Πενταδάκτυλο και να απαλλάξουν τα χωριά της περιοχής από την τουρκική τρομοκρατία αλλά κατόρθωσαν να τον διατηρήσουν ελεύθερο και να τον παραδώσουν στη συνέχεια στις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς.

Η ΕΔΕΚ σεβόμενη την αυτοθυσία, τον ηρωισμό των Κοκκινοσκούφηδων και την προσφορά τους προς την πατρίδα, ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης στις 18 Απριλίου 2019 τίμησε τους επιζώντες Κοκκινοσκούφηδες και τις οικογένειές τους στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης που διοργάνωσε για αυτό τον σκοπό.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 24 Απριλίου 2019

 

You may also like