ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διακήρυξη Κ.Σ. ΕΔΕΚ για  την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε το 1991 από τον ΟΗΕ ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών και αφιερώνεται στις γυναίκες θύματα της λεκτικής ή και σωματικής βίας. Η επιλογή της εν λόγω ημερομηνίας δεν είναι καθόλου τυχαία. Στις 25 Νοεμβρίου 1960 ξυλοκοπήθηκαν,  βασανίστηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου με εντολές του δικτάτορα της Δομινικανής Δημοκρατίας, Τρουχίλο, οι τρεις αδερφές Μιραμπάλ.

Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν πως τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται επιβεβαιώνουν πως η βία μπορεί να πλήξει οποιαδήποτε γυναίκα ανεξαρτήτως εθνότητας ή κοινωνικής τάξης.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ τάσσεται κατά οποιασδήποτε μορφής βίας, σωματικής ή λεκτικής, και στηρίζει τις προσπάθειες της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης για άμεση αντιμετώπιση της έµφυλης βίας με προστασία του θύματος και παραπομπή του θύτη στη δικαιοσύνη.

Προς αυτή την κατεύθυνση το Κ.Σ. ΕΔΕΚ έχει αναδείξει το κενό που υπάρχει ως προς τις ανώνυμες καταγγελίες προς την αστυνομία για θέματα ενδοοικογενειακής βίας τονίζοντας πως σε μία κλειστή και μικρή κοινωνία όπως είναι η Κύπρος αυτές οι καταγγελίας έπρεπε να επιδέχονται διαφορετικής διαχείρισης και αντιμετώπισης. Την ίδια στιγμή η πρότασή μας για υιοθέτηση του θεσμού του κοινωνικού λειτουργού της γειτονιάς εκτιμούμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στον εντοπισμό και στην πιο άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 25 Νοεμβρίου 2019

You may also like