ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διακήρυξη Κ. Σ. ΕΔΕΚ για την επέτειο του προδοτικού πραξικοπήματος

Προεδρικό στις 15 Ιουλίου 1974

Διακήρυξη Κ. Σ. ΕΔΕΚ για την επέτειο του προδοτικού πραξικοπήματος

Εμείς δεν ξεχνούμε την προδοσία

45 χρόνια μετά την εκδήλωση του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και την υπονόμευση της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξακολουθούμε να βιώνουμε τα οδυνηρά αποτελέσματα της εγκληματικής συνωμοσίας.

Η 15η και η 20η Ιουλίου 1974 δεν ήταν δύο στιγμιαία γεγονότα.  Ήταν οι δύο φάσεις του ίδιου εγκληματικού σχεδίου το οποίο είχε εκκολαφθεί από τους ΝΑΤΟικούς κύκλους και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών και με τη συνδρομή Κυπρίων συνοδοιπόρων, μελών της ΕΟΚΑ Β΄. Το ειδεχθές έγκλημά τους άφησε ανοχύρωτη, στρατιωτικά και πολιτικά, την Κύπρο απέναντι στην τουρκική εισβολή, δίνοντας έτσι στην Τουρκία ισχυρό πλεονέκτημα για να εκπληρώσει τους στόχους της.

Το πραξικόπημα ήταν το αποκορύφωμα μιας 10ετούς συνωμοσίας η οποία άρχισε μετά την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την υπονόμευση που επιχείρησε η τουρκοανταρσία του 1963. Αποσκοπούσε στην απομάκρυνση του Αρχ. Μακαρίου, στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή της διχοτομικής λύσης.

Η ΕΔΕΚ πιστή στους αγώνες της για προάσπιση της συνταγματικής νομιμότητας, με πρωτοστάτη τον Βάσο Λυσσαρίδη, αντιστάθηκε στα σχέδια όσων ήθελαν διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

45 χρόνια μετά συνεχίζει να αγωνίζεται και να αντιστέκεται απέναντι σε όσους οραματίζονται επιστροφή φασιστικών καθεστώτων, σε όσους με ραγιαδισμό, ευσεβοποθισμό και ηττοπάθεια αποδέχονται συγκλίσεις που μόνο σε μία καταστροφική και ρατσιστική λύση μας οδηγούν. 45 χρόνια μετά συνεχίζει να αγωνίζεται για λύση δημοκρατική και βιώσιμη με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 15 Ιουλίου 2019

You may also like