ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Κ. Σ. ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ

«Δεν επιδίωξα να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Δεν είμαι ικανός να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Επιδίωξα να σκοτώσω έναν τύραννο»

Ο Αλέκος Παναγούλης υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας, ο οποίος διακρίθηκε για τον αγώνα του ενάντια στη δικτατορία. Αψηφώντας το καθεστώς τρόμου που είχε επιβληθεί από την στρατιωτική Χούντα και με κίνητρο την αγάπη του για τη δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδας του, έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του για την δολοφονία του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου. Κατέφυγε στην Κύπρο και είχε στενές σχέσεις με τον Βάσο Λυσσαρίδη και στελέχη της ΕΔΕΚ τα οποία τον φιλοξένησαν και τον προστάτευσαν από το κυνηγητό της χούντας των Συνταγματαρχών.

Μολονότι το σχέδιό του απέτυχε, συνελήφθητε, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, η περήφανη και ασυμβίβαστη στάση του έναντι στους στρατοδίκες της χούντας και τους βασανιστές του τον ανέδειξαν σε ηρωική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα. Ο ηρωισμός και η ανδρεία του αναγνωρίστηκαν ακόμη και από τους ίδιους τους βασανιστές του.

Στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 1974, ο Αλέκος Παναγούλης εξελέγη βουλευτής στη Β’ Αθηνών με το κόμμα της Ενώσεως Κέντρου – Νέων Δυνάμεων (ΕΚΝΔ) συνεχίζοντας να υπηρετεί τις αρχές της δημοκρατίας από τα έδρανα της Βουλής.

Την πρωτομαγιά του 1976 βρήκε ακαριαίο θάνατο μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο Αλέκος Παναγούλης υπήρξε άνθρωπος ασυμβίβαστος, ιδεολόγος, υπερασπιστής και ήρωας της ελληνικής δημοκρατίας.

 

 

Λευκωσία, 1 Μαΐου 2019

 

You may also like