ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διακήρυξη Κ.Σ. ΕΔΕΚ για 42 χρόνια από το θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου

Συμπληρώνονται σήμερα 42 χρόνια από την ημέρα θανάτου του Εθνάρχη Μακάριου, αυτής της χαρισματικής πολιτικής και ηγετικής φυσιογνωμίας που ξεχώρισε για την πολιτική οξυδέρκεια, τη γενναιότητα, το δέος και τον θαυμασμό που προκαλούσε σε όποιον τον γνώριζε, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να εισακούσει τη δραματική έκκληση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όπως αυτή ειπώθηκε κατά την τελευταία ιστορική του ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου 1977:

«Ο διακοινοτικός διάλογος με τη μορφή που διεξήχθη διέδραμε ήδη τη χρησιμότητά του, η Τουρκία τον αξιοποιεί ως άλλοθι για να εδραιώσει τα επεκτατικά της σχέδια. Ως εκ τούτου όσοι ενδιαφέρονται για πραγματική λύση θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία».

Γνωρίζοντας τις δυσκολίες επίτευξης του πιο πάνω, ο Μακάριος διακήρυξε ταυτόχρονα και την έναρξη ενός μακροχρόνιου αγώνα, η κατάληξη του οποίου πρέπει να είναι ο τερματισμός της κατοχής και της εξεύρεσης μίας λύσης δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης, όπου όλοι οι κάτοικοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα ίδια, πολιτικά και ανθρώπινα, δικαιώματα.

Η λαμπρή παρακαταθήκη που μας άφησε ο Εθνάρχης Μακάριος μας επιφορτίζει με  το μεγάλο καθήκον να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Το καλύτερο μνημόσυνο προς τον Εθνάρχη Μακάριο είναι η συνέχιση του αγώνα που θα οδηγήσει στην αληθινή απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα στρατεύματα κατοχής, την επιστροφή όλων των εκτοπισμένων στην πατρώα γη και τη διατήρηση και ενδυνάμωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ολότητά της.

 Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 3 Αυγούστου 2019

 

You may also like