ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χαιρετισμός  Αναπληρωτή Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μ. Βασιλειάδου, στο 20ο Συνέδριο Αποδήμων

ΤΕΤΑΡΤΗ 28/8/2019
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ-ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς  του Προέδρου μας Μαρίνου Σιζόπουλου και όλων των εδεκιτών και εδεκιτισσών.

Είναι χαρά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας και στο φετινό σας, εικοστό συνέδριο.

Είναι αλήθεια και δεν θα κουράζομαι να το λέω, ότι η γνήσια πατριωτική, αγωνιστική καρδιά, πάλλεται στις ψυχές των αποδήμων μας, που κρατούν άσβεστο και αναλλοίωτο τον πόθο για την λύση του Κυπριακού, χωρίς μυωπικούς φακούς και απώλεια μνήμης γεγονότων. Είσαστε όλοι εσείς, που ενώ η ζωή σας οδήγησε σε ξένα μονοπάτια,  κρατάτε ψηλά την σημαία του αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου μας από τον Τούρκο κατακτητή.

Γιατί το Κυπριακό ήταν και δυστυχώς παραμένει μετά από 45 χρόνια, πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Πρόβλημα εποικισμού και βάναυσης αποξένωσης των νόμιμων κατοίκων από τις περιουσίες τους, αλλά κυρίως αποκοπή από τις ρίζες τους. Οι συνεχείς υποχωρήσεις και οι άδικοι συμβιβασμοί, η αποδοχή ανήκουστων όρων υποταγής στις απαιτήσεις του κατακτητή, μας οδήγησαν στην οδυνηρή θέση που βρισκόμαστε σήμερα.

Ο σουλτάνος αποθρασύνθηκε και κορυφώνει τις απειλές του, μας απειλεί, απειλεί την ΕΕ. Είναι πασιφανές πως η Τουρκία και ο Πρόεδρος της στοχεύουν στο να ασκήσουν πίεση στο Ενεργειακό ζήτημα είτε ως μέρος της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού είτε ως ξεχωριστό κατά προτεραιότητα θέμα με την σύσταση τεχνικής επιτροπής.

Το Κυπριακό δεν υπήρξε ποτέ δικοινοτικό πρόβλημα, ήταν και είναι πάντα πρόβλημα εξυπηρέτησης συμφερόντων της Τουρκίας και πριν της Αγγλίας, στην περιοχή.

Η γεωστρατηγική θέση του νησιού και τα πλούσια κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν το έρεισμα για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την δεινή θέση. Να συζητούμε δηλαδή τα αυτονόητα και να αποδεχόμαστε τα παράλογα. Την εξίσωση της πλειοψηφίας με την μειοψηφία, την κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης, παραμονή και το δικαίωμα του έποικου σφετεριστή επί των περιουσιών μας με συναισθηματικά κριτήρια, εγγυήσεις ή συστήματα ασφάλειας από ξένες χώρες σε ένα Ευρωπαϊκό κράτος, διαχωριστικές  αναλογίες πληθυσμών με βάση ρατσιστικά κριτήρια, veto, εκ περιτροπής Προεδρίες, μηχανισμούς επίλυσης διαφορών με κλήρο.

Δυστυχώς το Κυπριακό, από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αποδεχτήκαμε να μετατραπεί σε δικοινοτικό πρόβλημα και να εφαρμόζουμε ΜΟΕ, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην εδραίωση του ψευδοκράτους και στη σταδιακή έμμεση αναγνώριση του από εμάς και κατ’ επέκταση και από τη Διεθνή κοινότητα.

Τώρα η Τουρκία, αφού κατάφερε τη σταδιακή επίτευξη των προηγούμενων στόχων της, επιχειρεί να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο και να εντάξει τα ενεργειακά στην όποια προσπάθεια για λύση, χρησιμοποιώντας και πάλι, τους Τ/Κ ως στρατηγικό προγεφύρωμα.

Η ΕΔΕΚ σταθερά αγωνίζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της ΚΔ, και να διασφαλίζει ένα ειρηνικό μέλλον για τα παιδιά μας εντός της ΕΕ, με πλήρη εφαρμογή του κεκτημένου, χωρίς παρεκκλίσεις και ειδικούς όρους που να μας οδηγούν στη δημιουργία πολίτη δεύτερης κατηγορίας με μειωμένα τα ανθρώπινα μας δικαιώματα.

Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ και όλων των εμπλεκομένων μερών, δηλαδή,  της ΚΔ, των εγγυητριών Δυνάμεων, της ΕΕ, και των ΗΕ, με βάση την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1983, στην οποία θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του Κυπριακού, αποτελεί την μόνη οδό για μια σωστή προσέγγιση του προβλήματος.

Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια που στηρίζεται στην πεπατημένη οδό των συνομιλιών με τη γνωστή μορφή, απλά θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στα ίδια αποτελέσματα, δηλαδή στην αποτυχία.

Όταν ένας δρόμος οδηγεί στον γκρεμό, όσες φορές και αν επιλέξεις να τον περπατήσεις θα σε οδηγήσει στον ίδιο προορισμό.

Δυστυχώς όμως, οι επαναλαμβανόμενες αποτυχίες, δεν αποτελούν μόνο ένα κλείσιμο μιας διαδικασίας, αλλά δημιουργούν νέα δεδομένα που αφήνουν τη δική μας πλευρά, κάθε φορά και πιο εκτεθειμένη. Στις τελευταίες εκθέσεις του ο Γ.Γ αφήνει τελείως έξω από το κάδρο τον ουσιαστικό ένοχο, την Τουρκία και κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αποδίδοντας σε αυτούς ευθύνες για το αδιέξοδο. Διαδοχικά οι εκπρόσωποι του Γ.Γ στην Κύπρο, έχουν πεισθεί από την Τουρκική πλευρά ότι οι <φοβισμένοι> είναι οι Τ/Κ που απειλούνται από τους Ε/Κ. Και μόνο αυτό αποτελεί δείγμα της μη ορθής πολιτικής προσέγγισης που ασκείται από τη δική μας πλευρά. Καταθέτω πρόσφατο άρθρο του έγκριτου δημοσιογράφου του Φιλελευθέρου Άριστου Μιχαηλίδη, για δημοσίευση μαζί με τον χαιρετισμό μου,  που παρουσιάζει με ιστορικά γεγονότα την δημιουργία διαχωρισμού με βάση τη γνωστή πολιτική < Διαίρει και βασίλευε>.

Η διαχρονική θέση της ΕΔΕΚ, για κοινή Εθνική πολιτική Ελλάδος -Κύπρου, μία πολιτική που θα προσδώσει περισσότερη πολιτική ισχύ στην πλευρά μας, πρέπει να στηριχθεί σε τρείς πυλώνες.

-Τον πολιτικό με περαιτέρω αναβάθμιση των ενεργειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Ηνωμένα Έθνη,

-Τον Ενεργειακό πυλώνα με περαιτέρω αναβάθμιση των ενεργειακών προγραμμάτων και κυρίως την εμπλοκή και άλλων παραγόντων που θα ενισχύουν τον στόχο της ολοκλήρωσης του Ενεργειακού προγράμματος, αλλά και τον στρατιωτικό πυλώνα με την αμυντική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας

και τέλος

– Την επανεργοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδος -Κύπρου με την ανάγκη αυξημένης αριθμητικά και οπλικά παρουσίας του Ελληνικού στρατού στην Κύπρο.

Κλείνω με τη ρήση του Νικόδημου Μυλωνά.

«Ότι οι δούλοι λαοί δεν ελευθερούνται με τας ικεσίας και παρακλήσεις και τας εκκλήσεις προς τα αισθήματα των τυράννων.» Νικόδημος Μυλωνάς Οκτωβριανά 1931.

ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Σ. ΕΔΕΚ

You may also like