ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυτοί που παραβιάζουν την φιλοσοφία του ΓεΣΥ και υποβαθμίζουν την προσφερόμενη περίθαλψη είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή του

Για ακόμη μια φορά από τους αρμόδιους για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ ακούσαμε μόνο διαπιστώσεις, πληθωρισμό αριθμών και στοιχείων αλλά δεν ακούσαμε για κανένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει ουσιαστικά το ΓΕεΣΥ αυτούς τους πρώτους έξι μήνες της εφαρμογής του.

Αυτό θα πρέπει να πω ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί ουσιαστικά αυτό το οποίο προσδιορίζει αυτή η στάση και η τοποθέτηση είναι ότι δεν υπάρχει πρόθεση και διάθεση να υπάρξουν οποιεσδήποτε αλλαγές προς θετική κατεύθυνση και κυρίως για να μπορέσει ακριβώς να υλοποιηθεί η βασική φιλοσοφία για την οποία έγινε το ΓεΣΥ.

Αντίθετα, όσοι είμαστε αυτοί που καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης βρισκόμαστε υπό κατηγορία ότι τάχατες είμαστε αντίθετοι με την φιλοσοφία του ΓεΣΥ και με την εφαρμογή του στην πράξη.

Όμως, πραγματικά για ακόμη μια φορά είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω. Ποια είναι η βασική φιλοσοφία του ΓεΣΥ και ο τρόπος εφαρμογής του όπως προνοείται και στη νομοθεσία.

Το πρώτο, ότι ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, όπως αποφασίστηκε, αναδιοργάνωση, αναβάθμιση. Μάλιστα η νομοθεσία προνοεί ότι πριν από την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων κατά θετικό τρόπο  σε διοικητικό και σε οικονομικό επίπεδο, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.

Η δεύτερη βασική αρχή φιλοσοφίας του ΓεΣΥ είναι η παραχώρηση δυνατότητας στον ασθενή να  επιλέγει ελεύθερα γιατρό και νοσηλευτήριο της αρεσκείας του, χωρίς αυτό να οδηγεί σε καταχρήσεις. Δυστυχώς και αυτό παραβιάζεται με τον τρόπο που σήμερα εφαρμόζεται το ΓεΣΥ.

Η τρίτη βασική αρχή – φιλοσοφία του ΓεΣΥ είναι η αναβαθμισμένη, η ποιοτική προσφορά περίθαλψης στους ασθενείς, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση  και σε ολόκληρη την επικράτεια  της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι η ποιότητα της προσφερόμενης περίθαλψης, παρά τις φορολογίες τις οποίες έχουν τεθεί, έχει υποβαθμιστεί σε επικίνδυνο βαθμό και το διαπιστώνουμε τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Τέλος, ότι θα έπρεπε μέσα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ να υπάρχει σεβασμός στα λεφτά που ο φορολογούμενος πολίτης διαθέτει για να μην γίνεται διασπάθιση και να μην γίνονται καταχρήσεις.

Αντίθετα, διαπιστώνουμε ότι το φαγοπότι είναι χωρίς τελειωμό. Άρα λοιπόν, για ακόμη μια φορά θα επαναλάβω ότι  στην  ουσία αυτοί οι οποίοι παραβιάζουν τη βασική φιλοσοφία του ΓεΣΥ, αυτοί οι οποίοι υποβαθμίζουν την προσφερόμενη περίθαλψη στους πολίτες και αυτοί οι οποίοι ηθελημένα ή άθελα συμβάλλουν στο μεγάλο φαγοπότι που γίνεται, είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή του ΓεΣΥ:  Υπουργείο Υγείας, Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και ΟΚΥΠΥ και όσοι τους παρέχουν κάλυψη και στήριξη.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 20 Δεκεμβρίου 2019

 

You may also like