ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από τις πρόνοιες που συζητούνται υπάρχουν πιθανές επικίνδυνες εξελίξεις

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Από τη σημερινή ενημέρωση για την ΕΔΕΚ προκύπτουν δύο σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά τους όρους αναφοράς. Από την μέχρι σήμερα συζήτηση και διαδικασία προκύπτει ότι δεν υπάρχει οριστική κατάληξη. Όμως από τις πρόνοιες που συζητούνται θεωρούμε ότι υπάρχουν πιθανές επικίνδυνες εξελίξεις γιατί αυτά τα οποία συζητούνται ως όροι αναφοράς κατά  την άποψή μας  δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μία δημοκρατική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό. Αλλά και  από την άλλη μπορεί να εγκλωβίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε επικίνδυνες διαδικασίες. Αντιλαμβάνεστε  ότι τα ζητήματα είναι ασαφή. Τόσο όσον αφορά  το πλαίσιο του Γ.Γ. με τα 6 σημεία. Και γνωρίζετε πολύ καλά το τι  περιλαμβάνει. Για την ΕΔΕΚ ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι τουλάχιστον τα 5 από τα 6 σημεία όπως έχουν δημοσιοποιηθεί και μας έχουν δοθεί, παραβιάζουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τον Καταστατικό Χάρτη και το Διεθνές Δίκαιο και ίσως αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο Γ.Γ. δεν το δίνει γραπτώς. Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, ένα πρωταρχικής σημασίας πλαίσιο, να μην δίνεται γραπτώς για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε  με ακρίβεια το τι προβλέπει. Εάν θα είναι απλά επικεφαλίδες για συζήτηση αντιλαμβάνεστε ότι  στην ουσία δεν υπάρχει καμία προοπτική να υπάρχουν συγκλίσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν αυτή είναι η φόρμουλα, δηλαδή να καταγραφεί σε επικεφαλίδες το πλαίσιο, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Αυτό θα  το δούμε στην πορεία. Γι’ αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία, γι’ αυτό και  είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Όπως επίσης και το γεγονός  ότι το κοινό ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014 περιέχει μια άκρως επικίνδυνη διάταξη η οποία μπορεί να δημιουργήσει  τεράστια προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ότι δηλαδή η κυριαρχία προέρχεται εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη διαίρεση της κυριαρχίας και να δημιουργήσει συνθήκες για δύο κράτη».

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι αυτή είναι η βάση των συζητήσεων μέχρι σήμερα, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Δεν έχει καμία σημασία. Η ΕΔΕΚ από την  αρχή είχε διαφωνήσει με αυτά τα ζητήματα. Και το ζητούμενο  είναι στην πορεία του χρόνου να αξιολογούμε τα λάθη τα οποία ενδεχομένως  έχουν παρατηρηθεί και να γίνονται διορθώσεις. Και δεν είναι σωστό να μένουμε σταθεροί σε κάτι που έγινε. Εξάλλου και η τουρκική πλευρά κατ’ επανάληψη αυτά τα οποία συμφώνησε, και να υπενθυμίσω ότι και τον χάρτη που κατέθεσε, κακώς της επιδόθηκε πίσω και τον παρέλαβε, όσον αφορά το θέμα του εδαφικού. Άρα λοιπόν δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να είμαστε σταθερά και μόνιμα δεσμευμένοι  σε κάτι το οποίο ουσιαστικά συμφωνήσαμε σε κάποια χρονική στιγμή, όταν στην πορεία  διαπιστώνουμε ότι μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και το δεύτερο σημείο που θεωρώ  πολύ σημαντικό, την διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι  δεν προτίθεται σε καμία  περίπτωση να δεχθεί  επανέναρξη των  συνομιλιών όσο θα συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες  της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και οι ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ποιο είναι αυτό το οποίο δεν επιτρέπει την κατάληξη στους όρους αναφοράς μέχρι στιγμής, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Νομίζω δεν είμαι ο αρμόδιος  αυτή τη στιγμή για να το απαντήσω. Αυτό θα πρέπει να το απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος συμμετέχει στις  συνομιλίες και έχει πλήρη αντίληψη για το τι και η άλλη πλευρά ενδεχομένως διεκδικεί και το τι ενδεχομένως η κ. Λουτ στη συνέχεια θα πράξει».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν επιχειρείται το κείμενο να έχει και καταγραφή χρονικού ορίζοντα  διαδικασίας πέρα από τους όρους αναφοράς, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Δεν το γνωρίζω ούτε και αυτό. Αυτό που  εγώ ξέρω  από την πλευρά της ΕΔΕΚ είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η δική μας πλευρά πρέπει να παραμείνει σταθερή σε συγκεκριμένες θέσεις οι οποίες ενισχύονται από διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο  και κυρίως θέσεις που να δημιουργούν την προοπτική είτε να υπάρξει μία λύση του κυπριακού, δημοκρατική  και βιώσιμη  προς όφελος του συνόλου των πολιτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και όχι μόνο, ή σε αντίθετη περίπτωση οι ευθύνες να βαραίνουν εκείνην την πλευρά  η οποία  θα τις υπονομεύει και δεν επιτρέπει  την εφαρμογή τους».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Σεπτέμβριου 2019

You may also like